Gedistilleerd

Beste whisky ter wereld komt niet langer uit Schotland

4 nov , 2014  

Schotse stokerijen zijn in shock nadat een Japanse single malt is uitgeroepen tot beste whisky ter wereld. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn een Engelse malt en een Belgische single malt verkozen tot beste Europese whisky.

De Japanse Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 is volgens de World Whisky Bible de beste whisky ter wereld. Expert Jim Murray omschreef de whisky als een drank “van bijna ongelofelijke genialiteit”, en kende de single malt prompt een score van 97,5 op 100 toe. Het is de eerste keer dat een Japanse whisky de hoogste score krijgt.

Keita Minari, de Europese brand manager van Beam Suntory, dat Yamazaki in portefeuille heeft, is dan ook bijzonder vereerd. “Sherryvaten werden meer dan 90 jaar geleden in onze stokerij gebruikt om de allereerste Japanse whisky te laten rijpen. Ze geven een sterk, rijk karakter aan de whisky en een delicate zoetheid.” Van de whisky zijn maar 18.000 flessen gemaakt.

Voor het eerst in de twaalfjarige geschiedenis van de Whisky Bible staat er in de volledige top vijf geen enkele Schotse whisky, en ook bij de Europese whisky’s kreeg Schotland een fikse klap te verwerken. De Engelse Chapter 14 Non Peated en de Belgische whisky The Belgian Owl Single Malt 64 Months werden bekroond als beste Europese whisky.

Lesje in nederigheid
Whiskyexpert Jim Murray, die het proeven en beoordelen van de ruim 4.500 verschillende whisky’s overziet, noemt de resultaten een “wake-upcall” voor de Schotse destilleerderijen. Volgens hem komt er geen enkele Schotse single malt nog maar in de buurt van de Japanse winnaar.

Murray, die zelf bijna 1.000 whisky’s proefde, stelt dat de Schotse stokerijen enkel nog middelmatige malts dreigen te produceren. Het is dan ook hoog tijd voor een lesje in nederigheid, zodat de Schotten beseffen dat ze een tandje moeten bijsteken, aldus Murray.

The-Yamazaki

Bron: DeMorgen.be

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.