Gezondheid

Dit moet je weten over mantelzorg

28 jul , 2021  

Als mantelzorger kan het verzorgen van een hulpbehoevende af en toe best zwaar zijn. Het is vaak een voltijds functie die je vervuld, waardoor er geen tijd is om voor een andere werkgever te werken. Daarbij is de tijd die je hebt voor uitjes buiten de deur beperkt. In sommige gevallen ook doordat mensen hun vaste baan combineren met het bieden van mantelzorg aan een familielid of goede vriend. Tegelijkertijd is het bieden van mantelzorg heel dankbaar werk. Je helpt iemand te genieten van diens laatste fase! Als mantelzorger kan het een goed idee zijn om de hulpbehoevende af en toe mee te nemen voor een uitje.

Hulpbehoevende meenemen voor een uitje
Bij een uitje met een hulpbehoevende is het allereerst belangrijk om te kijken wat iemand nog kan. Heeft iemand de kracht nog om zelf in een auto te stappen en bijvoorbeeld een uurtje naar een externe locatie te rijden? Kan iemand in een rolstoel plaatsnemen, om vervolgens rondgereden te worden voor een wandeling in de omgeving? Enzovoorts. Er zijn ontzettend veel leuke uitjes te plannen voor mensen in een rolstoel. Zo komt ook de hulpbehoevende nog regelmatig buiten.

Zorg dat de hulpbehoevende dichtbij woont 
Om de mantelzorg zo goed mogelijk aan te kunnen bieden, is het prettig wanneer een hulpbehoevende in je directe omgeving woont. Mogelijk is dat momenteel al zo, doordat je allebei in dezelfde plaats woont. Wanneer een hulpbehoevende verder weg woont, kan het laten maken van een mantelzorgwoning bij Stekelbos een goede optie zijn. Deze compacte woningen zijn van alle gemakken voorzien om een hulpbehoevende van de gewenste hulp te kunnen voorzien. Kies tussen een nieuwe mantelzorgwoning en een tweedehands variant. Vergelijkbaar met een complete mantelzorgwoning is het laten plaatsen van een chalet of stacaravan op een vakantiepark.

Af en toe even weg naar een vakantiepark 
Met een stacaravan of chalet heb je de mogelijkheid om af en toe even weg te gaan. Ofwel met de hulpbehoevende, ofwel met je eigen gezin. De chalets zijn ruim opgezet, waardoor je hier alle ruimte hebt om de hulpbehoevende van de benodigde zorg te kunnen voorzien. Het voordeel van een complete mantelzorgwoning is dat deze volledig gelijkvloers is. De woningen zijn compact en nooit groter dan 100 vierkante meter. Je kunt ze op het terrein bij je woning laten plaatsen, maar ook elders. De mantelzorgwoning wordt rolstoelvriendelijk ontworpen en standaard voorzien van extra isolatie en dubbele beglazing.

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.