Gezondheid

Gezondheidsrisico door de e-sigaret?

3 dec , 2019  

Ondanks het gegeven dat er op internationaal niveau onder diverse gezondheidsdeskundigen, wetenschappelijke overeenstemming bestaat dat de e sigaret minder slecht voor de gezondheid is dan de gewone sigaret, is er de laatste tijd veel te doen geweest rondom het gebruik hiervan. In de VS wordt al gesproken over mysterieuze longziektes. Maar is dat ook zo?

E sigaret minder schadelijk, maar hoe schadelijk?
Dat roken slecht voor je gezondheid is en bovendien zeer verslavend, dat weten we inmiddels maar al te goed. Het is dan ook logisch dat je ouder dan 18 jaar moet zijn om sigaretten te mogen kopen. De e sigaret valt onder dezelfde wet. Het dampen van een e sigaret is nog wel op plekken toegestaan waar roken verboden is, tenzij dit anders vermeld is. Dit wordt wettelijk pas verboden vanaf 1 januari 2020.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer verstokte rokers overgestapt op de e sigaret, omdat ze van mening zijn dat dit echt minder ongezond zou zijn. Maar wat klopt hier nu van en wat zijn onzinnigheden?

Het onderzoek naar de e sigaret
In april van dit jaar is het nieuws naar buiten gekomen dat zich in Amerika vele tientallen mensen zich gemeld hebben met ernstige gezondheidsklachten en zelfs een aantal sterfgevallen. Het Amerikaanse onderzoekscentrum Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat hierbij betrokken is, heeft inmiddels het vitamine E-acetaat (een olieachtig verdikkingsmiddel) aangewezen als de veroorzaker en als chemische stof waardoor veel mensen longletsel hebben opgelopen. Naast dit vitamine E-acetaat is er in 82% van de verzamelde monsters, het illegale THC (het psychoactieve deel in cannabis) gevonden. Uit deze resultaten is er een doorbraak gekomen in het onderzoek. Deze moet echter nog wel worden afgerond om tot een definitieve uitspraak te komen over de daadwerkelijke oorzaak van al verwante gezondheidsklachten.

Een CDC-medewerker claimt dat het vitamine E-acetaat ook voorkomt in bepaalde levensmiddelen en verzorgingsproducten en dan niet als gevaarlijk beschouwd worden. Het CDC benadrukt dat er een groot verschil is als je bepaalde stoffen smeert, doorslikt of inhaleert. De olieachtige druppels van het vitamine E-acetaat laten een plakkende laag achter aan de binnenzijde van je longen. Dit is uitermate gevaarlijk.
Deze liquids komen van de zwarte markt en zijn verboden. In de Verenigde Staten zijn gelukkig de eerste illegale handelaren inmiddels gearresteerd.

De e sigaret in Nederland
In Nederland zijn de laatste jaren ook veel verstokte rokers overgestapt op de e sigaret. Ze willen het ‘roken’ nog niet helemaal opgeven, maar zijn wel op zoek naar een alternatief. Bij een uitgebreid Brits onderzoek is naar voren gekomen dat het dampen van een e sigaret 95% minder schadelijk is dan het roken van een gewone sigaret. Volgens deze onderzoekers brengen het dampen nog wel risico’s met zich mee, maar deze risico’s zijn in vergelijking met de traditionele sigaret een stuk lager. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft als conclusie in aansluiting op dit onderzoek, dat de gezondheidsrisico’s beperkt blijven als je de e sigaret incidenteel gebruikt, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken.

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.