Gezondheid

Haal zelf je koffie maar

18 nov , 2015  

Een gezonde werkplek is beter voor je dan drie keer per week sporten! Deze kantoortips helpen je gezondheid te verbeteren én je valt makkelijker af zonder te hoeven zweten.

1. Gebruik ondoorzichtige snoeppotten
In veel kantoren staan potten snoep, drop of chocola. Het beste is natuurlijk om die helemaal van de werkvloer te weren als je wilt afvallen, maar wie dat te ver vindt gaan, kan de glazen potten vervangen door ondoorzichtige potten. In 2002 ontdekten onderzoekers al dat je zo’n vijftig procent meer snoept als je continu met versnaperingen wordt geconfronteerd dan wanneer ze in een bureaula liggen. Ook snoepen we veel minder als we ervoor moeten opstaan.

2. Vraag je werkgever om een zit-stabureau
Volgens verouderingswetenschappers is veel zitten erg slecht voor ons lichaam, vooral als je gevoelig bent voor rugklachten, zoals lagerugpijn. En slanker worden we er al helemaal niet van. Maar wist je dat je zittend werk heel makkelijk staand kunt doen? De bekende hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp zweert erbij en voor mensen met lagerugpijn of een hernia is het zelfs de voorkeurstherapie! Met een zit-stabureau kun je de hoogte van het werkblad eenvoudig verstellen, zodat je zittend en staand werken kan afwisselen. Je stofwisseling, bloeddruk, spiermassa, botten en gewrichten worden er gunstig door beïnvloed. Bijna iedereen kan staand werken, kwestie van gewoon beginnen dus.

3. ‘Haal je eigen koffie!’
Het is misschien heel aardig om ook koffie of thee voor je collega’s mee te nemen, maar je doet ze meer plezier als je ze zelf laat halen – en dit dus ook voor jezelf te doen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat korte, actieve pauzes beter en efficiënter zijn dan lange pauzes. Met een lange pauze ben je er gevoelsmatig even helemaal uit, maar een korte pauze op het werk draagt net zo goed bij aan een verhoogde concentratie en verminderde lagerugpijn en nekklachten.

4. Wandel tijdens of na de lunch
Behalve dat je met wandelen je hoofd even leegmaakt, is het goed voor je figuur. Als je onderweg een broodje eet, wordt een deel van de koolhydraten, vetten en voedingsstoffen uit het broodje direct door je spieren verbruikt, waardoor je dat dus niet meer als vet kunt opslaan. Bovendien voorkom je hoge bloedsuikers die je behalve een afterlunchdip ook nog eens vaatschade opleveren. Dus ook het moment waarop je eet, telt: na het eten is bewegen effectiever dan ervoor.

5. Pak de fiets of ga lopen
Werk je niet bepaald naast de deur? Als je met de auto of het openbaar vervoer naar je werkt reist, kun je altijd een deel van de reis fietsen of lopen. Bijvoorbeeld door naar het treinstation te fietsen of de auto wat verder van het kantoor te parkeren en het laatste stukje te lopen. Pak je al altijd de fiets naar je werk? Zelfs dan is er winst te behalen. Door dezelfde afstand te lopen, verbrand je namelijk nog meer calorieën!

Bron: Margriet.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.