Gezondheid

Hoe kun je de collageen huishouding in stand houden?

31 jul , 2020  

Eiwitten zijn cruciaal voor het menselijk lichaam om in goede conditie te blijven. Er zijn tal van verschillende soorten eiwitten en elk eiwit soort heeft een specifieke uitwerking op ons lichaam. Het is echter niet zo dat standaard elk type eiwit even goed is voor ons lichaam. Een belangrijk type eiwit, wat ook door vooral mensen boven de 25 jaar extra wordt ingenomen, is Collageen. Collageen is een bindend eiwit en is een belangrijke voedingstof en onderdeel van ons bindweefsel. Binnen dit eiwit type zijn er ook weer tientallen verschillende soorten Collageen van elkaar te onderscheiden. Collageen komt van nature voor in onze pezen, tanden, huid en botten.

Supplementen met Collageen kunnen spieren en gewrichten helpen in goede conditie te blijven
Collageen is van origine een natuurlijk eiwit en is sowieso al aanwezig in ons lichaam. Het is echter niet ongebruikelijk dat we op latere leeftijd klachten en kwaaltjes aan onze spieren en gewrichten krijgen. Vanaf een leeftijd van 25 jaar kunnen deze kwaaltjes in lichte vorm tot uiting komen. Op latere leeftijd worden deze steeds vaker meer merkbaar, denk hierbij bijvoorbeeld aan artrose en botontkalking bij ouderen. Om ervoor te zorgen dat je lichaam altijd voldoende eiwitten en specifiek collageen binnenkrijgt, zijn er verschillende middelen te krijgen die kunnen bijdragen aan de bescherming van het kraakbeen. Hierdoor blijven de pezen en gewrichten in een gezonde conditie. Collageen wordt zowel verkocht in capsule vorm, in pil vorm en in poedervorm. De best opneembare vorm is zogenaamd gehydroliseerd collageen poeder. Veel mensen gebruiken Collageen om de spieren en gewrichten soepel te houden, maar ook voor het minder snel ontwikkelen van rimpels.

Collageen is terug te vinden in verschillende onderdelen van onze voeding
Als gezegd is collageen een natuurproduct en het gebruik van collageen supplementen, is dan ook zeer populair naar mate we ouder worden. Collageen kan worden opgesplitst in twee verschillende soorten, type 1 is terug te vinden in het kraakbeen, bindweefsel, nagels, gewrichtsbanden, in de pezen, bloedvaten en zelfs in het haar en in de huid. Type 2 daarentegen zien we terug in onder andere het strottenhoofd, tussenwervelschijven, de luchtpijp, gewrichten, de neus en de ribben. Ons lichaam maakt zelf ook collageen aan. Niet alleen komt collageen voor bij mensen, maar ook in voeding en bij dieren is collageen terug te vinden. Een van de grootste onderdelen uit onze voeding met veel collageen is vlees en dan met name rundvlees, kip en wild, ook vis bevat collageen. Niet alleen in vis en vlees, maar ook in verschillende groentes en met name rood fruit is veel collageen terug te vinden.

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.