50 Plus, Gezondheid, Lifestyle

Met deze vier tips blijft u zelfstandig thuis wonen

2 mei , 2019  

De meeste ouderen in Nederland wonen zelfstandig en vinden dit ook heel prettig. Echter ervaart een deel van hen ongemakken bij één of meer dagelijkse handelingen. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS ervaart één op de vijf thuiswonende in de leeftijdscategorie 65- 74 jaar beperkingen. En van de 75-plussers is dit bijna de helft. Dit is een grote groep, maar betekent dit dat deze ouderen niet meer thuis kunnen wonen? Nee! Er zijn voldoende hulpmiddelen om in de vertrouwde omgeving te blijven wonen.

De handelingen waarbij ouderen als eerste moeite mee krijgen, zijn: buitenshuis verplaatsen, in bad gaan of douchen, traplopen en boodschappen doen. In deze blog leest u verschillende oplossingen, zodat u zelfstandig blijft.

1. Buitenshuis verplaatsen
Het is lente! De tijd om lekker naar buiten te gaan. Iedereen krijgt energie van het zonnetje en de frisse buitenlucht. Helaas is het voor veel ouderen niet vanzelfsprekend dat zij zich veilig buitenshuis kunnen verplaatsen. Gelukkig zijn er meerdere hulpmiddelen, zodat u tóch zelfstandig naar buiten kunt en durft. Denk bijvoorbeeld aan een rollator of een looprek. Zo heeft u een extra steuntje tijdens de wandeling. Gaat lopen al iets moeilijker en raakt u snel vermoeid? Dan kunt u nadenken over een scootmobiel.

2. In bad gaan of douchen
De badkamer is dé plek in huis waar doorgaans de meeste ongelukken gebeuren. Dit is niet zo gek, het is een natte ruimte en de kans op uitglijden wordt hierdoor groter. Vooral als u slecht ter been bent. Er zijn talloze hulpmiddelen om de badkamer seniorproof te maken. Heeft u wel eens gedacht aan een anti-slipmat in het bad of in de douche? Zo verkleint u de kans op uitglijden aanzienlijk. Ook kunt u verschillende steunen laten plaatsen die extra grip geven tijdens het in- en uitstappen. Gaat u graag in bad? Dan is een bad-lift of een badzitje een ideale oplossing. Deze oplossingen zijn wel iets kostbaarder.

3. Traplopen
De meeste woningen hebben twee of meerdere verdiepingen. De slaapkamer en badkamer bevinden zich doorgaans op de eerste verdieping. Het is dan ook bijna vanzelfsprekend dat je meerdere keren per dag de trap op- en afloopt. Maar als je slechter ter been bent, of je moeite hebt om het evenwicht te bewaren zoals veel ouderen, dan kan de trap erg gevaarlijk worden. De oplossing om ongelukken te voorkomen is het laten plaatsen van een traplift. Er is voor iedere trap een oplossing, ook voor uw trap. Het is ook mogelijk om een traplift te huren, als u deze tijdelijk nodig heeft. Dit is interessant na bijvoorbeeld een heupoperatie, of tijdens een andere herstelperiode waardoor traplopen tijdelijk moeilijk gaat.

4. Boodschappen doen
Boodschappen doen is één van de dagelijkse activiteiten die moeilijker gaat als je ouder wordt. Het is daarom erg prettig als er familie in de buurt woont, of de buren meegaan om een boodschapje te doen. Maar u wilt natuurlijk graag zelfstandig blijven en niet afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van uw naasten. U kunt uw boodschappen tegenwoordig eenvoudig thuis laten bezorgen, de meeste grote supermarkten bieden deze dienst aan. De boodschappen worden bij u bezorgd tot in de keuken. Wilt u toch liever zelf naar de supermarkt? Dan kunt u gebruikmaken van een handige trolley met ingebouwde zitting. Zo kunt u tijdens het boodschappen doen even zitten, als u merkt dat u te vermoeid wordt.

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.