Gezondheid

Omega 3 als smeerolie voor de mens

28 jan , 2018  

Ik was 32 toen mijn tweede dochter werd geboren, bijna op de dag af een jaar na de geboorte van de eerste. Maar in plaats van in de wolken, voelde ik me somber, kon niet genieten en moest om de kleinste dingen huilen. Er werd een postpartum depressie geconstateerd. Omdat ik borstvoeding gaf en liever geen onnodige medicijnen slik, ging ik me verdiepen in voeding. Ik kwam erachter dat ik veel te weinig essentiële vetzuren of zogenaamde omega 3 vetzuren binnenkreeg. Ons eigen lichaam kan deze vetzuren slechts in kleine hoeveelheden aanmaken en ze zijn dermate essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen van de ongeboren baby dat de foetus voorrang krijgt bij de opname.

Wat zijn omega 3 vetzuren precies?
Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Twee ervan zijn het meest bekend:

  • Alfa-linoleenzuur. Deze is te vinden in plantaardige oliën (met name in lijnzaadolie) en in mindere mate in vlees en groene bladgroente.
  • Visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze zijn vooral aanwezig in vette vis en in schaal- en schelpdieren.

Waarom zijn omega 3 vetzuren zo belangrijk?
Het voedingscentrum adviseert omega 3-vetzuren omdat ze in een gezond voedingspatroon passen en goed zijn voor het hart, hersenen en gezichtsvermogen. Maar de heilzame effecten gaan verder.

Wanneer omega 3 vetzuren werden verwijderd uit de voeding van proefratten, veranderde hun gedrag drastisch: ze raakten snel in paniek en konden geen nieuwe taken meer leren. En misschien nog wel het ernstigst: Ze beleefden geen plezier meer. Ook al kan niet al het onderzoek op ratten een op een op mensen worden overgenomen is het toch goed om na te denken over de gevolgen van (een gebrek aan) voedingsstoffen op onze gemoedstoestand.

Wanneer het je niet lukt om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen met je voeding, is het dus aan te raden om een supplement te slikken. Zoals bijvoorbeeld de Omega 3 van Flinndal.nl. Deze bevat een hoge concentratie en kwaliteit omega 3 vetzuren.

Sinds ik een visoliesupplement ben gaan slikken, voel ik me een stuk beter. En dat gun ik iedereen!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.