Gezondheid

Omega 3 vetzuren

16 mei , 2025  

Als ik één ‘supplement’ mocht kiezen dat ik de rest van mijn leven zou mogen gebruiken, dan is dat met zekerheid omega 3. Omega 3 zijn essentiële vetzuren die onmisbaar zijn voor onze gezondheid. Omdat we dit niet zelf kunnen aanmaken, moeten we dit uit voeding of supplementen halen.

ALA, DHA en EPA

Omega 3 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Tot de groep van omega-3 vetzuren behoren het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen dat EPA en DHA ontzettend veel voordelen hebben voor onze gezondheid. Zo ondersteunen zij het hart en bloedvaten, de cognitieve gezondheid en het behouden van een normaal gezichtsvermogen.

Vetzuurbalans

In onze maatschappij krijgen veel mensen (ongeveer 9 op de 10) niet voldoende omega 3 binnen of in verhouding teveel omega 6, wat juist ontstekingsbevorderendwerkt. Omega 6 komt veel voor in bewerkte producten zoals koekjes, producten voor in de frituur, plantaardige oliën, zuivel en vlees. Omega 3 (EPA en DHA) krijg je binnen door het eten van vette vis, of in plantaardige voeding (ALA) door het eten van bijvoorbeeld walnoten en avocado. Omdat ALA in ons lichaam nog omgezet moet worden in EPA en DHA en dat proces moeizaam verloopt, wordt slecht een klein deel daadwerkelijk omgezet in EPA en nauwelijks in DHA. De vetzuren uit vette vis, bevatten al EPA en DHA en zijn daarom beter op te nemen. Om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen zou je 4 tot 5 keer per week verse, wildgevangen, vette vis moeten eten. Dat gebeurt in veel gevallen niet en dan is een goed visolie (of kwalitatief goede algenolie, met EPA en DHA) een belangrijke toevoeging aan je boodschappenkarretje.

Gezonde cellen

Ons lichaam bestaat uit ongelofelijk veel cellen. Deze zitten in de huid, de botten, spieren, hersens en ons bloed. Ze bestaan uit een celkern en een celmembraan.

Een gezond celmembraan zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die de celkern nodig heeft er doorheen kunnen. Het zorgt er ook voor dat de afvalstoffen uit de kern, de cel weer kunnen verlaten. Een gezonde cel heeft een zacht en soepel membraan. Een cel van slechte kwaliteit, heeft een hard en stijf membraan, waardoor voedingsstoffen er niet goed in kunnen en de afvalstoffen de cel niet allemaal kunnen verlaten. Er blijven dan afvalstoffen achter in de cel, die zich daar gaan ophopen. De cel kan zijn werk niet goed meer doen en er ontstaan laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen vergroten op langere termijn de kans op westerse welvaartsziektes. Om de cellen gezond te houden zijn omega 3 en omega 6 vetzuren van belang, maar wel in de juiste verhouding. Omega 6 krijgen we vrijwel allemaal meer dan voldoende binnen, maar omega 3 in de meeste gevallen niet.

Vette vis

Eet je zo’n vier keer per week wildgevangen vette vis, dan zal jouw vetzuurbalans misschien aardig in orde zijn. Kom je daar nu niet aan, omdat je geen vis lust, eet of deze grote hoeveelheden niet wilt eten in verband met de toxische belasting, dan is een supplement van meerwaarde.

Supplementen en kwaliteit

Omega 3 supplementen zijn er alle soorten en maten. Waar moet je nu op letten wanneer je een goed product wilt kiezen?

  • Rijk aan DHA en EPA (meer DHA dan EPA)
  • Vrij van toxische stoffen en met MSC-keurmerk
  • Vloeibaar, want capsules verminderen de kwaliteit en werking
  • Een lage TOTOX-waarde (hoe lager, hoe minder oxidatie, hoe langer goede kwaliteit)
  • Toegevoegde antioxidant, die oxidatie tegengaat
  • Bevat ook vitamine D3
  • Duurzaamheid, bijvoorbeeld gemaakt van snijresten

Wil je na het lezen van deze blog meer weten over de kwalitatief goede omega 3 producten, of wil je met een simpel vingerprikje jouw eigen omega 3 index en ratio testen? Neem dan gerust contact met mij op via www.energikvoedingsadvies.nl of volg @energ.ik op Instagram. Als orthomoleculair therapeut en fanatiek (ultra-)loopster help ik je graag bij je sportieve doelen en het optimaliseren van je gezondheid.

, , ,



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.