Gezondheid

Water verdringt frisdrank

31 okt , 2014  

Nederlanders hebben in 2013 maar liefst 58 miljoen liter minder frisdrank en vruchtensappen gedronken. Volgens de Nederlandse vereniging Frisdranken, Water, Sappen (FWS) dronken we miljoenen liters meer kraanwater.
Van het flesje op het werk tot de karaf in het restaurant, kraanwater wint terrein. Daar zijn drie redenen voor. Water past in een gezonde levensstijl, uit de kraan is het veel goedkoper dan bronwater uit een fles en bovendien is het minder belastend voor het milieu om het thuis te ’tappen’.

De drankenindustrie heeft daar duidelijk last van. In 2013 werd bijna 40 miljoen liter minder frisdrank gedronken en 15 miljoen liter minder vruchtensap. Nectar liep met 2,6 miljoen liter terug. Alleen de verkoop van bronwater nam toe.

Maar kraanwater is de grote winnaar. ‘Ik denk niet dat we met z’n allen minder zijn gaan drinken’, stelt directeur Raymond Gianotten van brancheorganisatie FWS. ‘Zelfs als dat per persoon 1 liter zou zijn, is dat grote verschil nog niet verklaard.’

Bronwater lift mee
Exacte cijfers over de toename van de consumptie van kraanwater zijn er niet. De vereniging van waterbedrijven Vewin houdt die niet exact bij. Gezien de terugloop van de verkoop van onder meer frisdranken kun je de conclusie trekken dat er in 2013 bijna 50 miljoen liter meer kraanwater is gedronken dan een jaar eerder. Per persoon gemiddeld zo’n 3 liter.

Waterbedrijven stellen er geen commercieel belang bij te hebben als er meer kraanwater wordt gedronken. Ze promoten het wel flink, door tappunten beschikbaar te stellen op straat en op treinstations.

Waar bronwater minder in trek is (te duur en milieubelastend en ons kraanwater is van hoge kwaliteit), lift het toch mee op de trend om gezonder te leven. In 2013 dronken Nederlanders gemiddeld 22 liter verpakt water per persoon. Meer dan ooit tevoren.

Bron: AD.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.