Horeca & Gastronomie

Bossche Bol 100 jaar

22 feb , 2024  

De meeste Nederlanders (en ook wel mensen van ver daar buiten) kennen de Bossche Bol of chocolade bol natuurlijk wel. Deze soes, gevuld met de beste slagroom en pure chocolade mag eigenlijk op geen enkel feestje ontbreken… en dat zeg ik echt niet alleen omdat ik zelf Bosschenaar ben. Als je in Den Bosch vraagt waar je naar toe moet voor een èchte, dan zal eigenlijk iedereen je naar de Stationsweg sturen, daar vind je namelijk Banketbakkerij Jan de Groot (het is dat pand met die rij voor de deur). Inmiddels maakt hier de derde generatie al ruim 85 jaar deze Brabantse lekkernij.

Dat vakmanschap proef je want alhoewel de bol op veel plekken gemaakt wordt, steken de echte er toch wel met kop en schouders bovenuit. Die rij voor de deur staat er echt niet voor niks 🙂

100 jaar… of toch niet?

Uit de archieven op Wikipedia en dit artikel blijkt dat er al eind 19e eeuw varianten van een chocolade bol werden gemaakt door bakker Lambermont (bakkerij De Klok in de Vughterstraat) de eerste versie van wat later de Bossche bol zou worden heeft bedacht. Er zijn ook advertenties uit 1903 waarin de bol wordt aangeprezen. Deze eerste versie was gevuld met banketbakkersroom (een soort gele room). In de jaren 20 van de vorige eeuw kwam banketbakker Henri van der Zijde vanuit Den Haag naar Den Bosch om zich daar te vestigen. Hij maakte een eigen variant van deze chocolade bol en vulde deze met slagroom alhoewel ook bakker Lambermont voor deze aanpassing verantwoordelijk kan zijn geweest. De met slagroom gevulde versie zou nu dus 100 jaar bestaan.

De naam “Bossche bol” is door oud-burgemeester Frans van Lanschot bedacht in de jaren ’30 om de stad te promoten. Hoe het precies in elkaar zit is lastig te achterhalen. Zie ook bijvoorbeeld dit artikel op de website van Erfgoed Den Bosch. Maar ja, 100 jaar oud of helemaal niet, het is natuurlijk altijd een mooi excuus om tijdens een dagje Den Bosch 100 jaar bossche bol te vieren met een èchte bol van Jan de Groot 🙂

Geschiedenis van Banketbakkerij Jan de Groot

In 1938 richtte Jan de Groot senior (10-10-1911 tot 23-1-1978) samen met zijn vrouw Marie de Groot-van Gaal (3-4-1910 tot 29-5-1997) Banketbakkerij Jan de Groot op, gevestigd aan de Grobbedonkstraat in ‘s-Hertogenbosch. Hij zal later verhuizen naar de huidige locatie aan de Stationsweg waar hij de Bossche bol tot een groot succes heeft gemaakt.

In de beginjaren hielp het hele gezin mee. In de bakkerij werd Jan de Groot bijgestaan door zijn drie zoons Toine, Jan en Mario. Op 1 Mei 1974 wordt de inmiddels goed lopende zaak over gedragen aan Jan de Groot en José de Groot-van Ginkel. Mario blijft in de bakkerij werken en Toine opent zelf een banketbakkerij in Berkel-Enschot.

Per november 2002 is Banketbakkerij Jan de Groot overgegaan naar weer een volgende generatie. Jan de Groot (de zoon van Toine de Groot) neemt samen met Brigitte Verhaeg-De Groot (dochter van Jan en José de Groot) de bakkerij en lunchroom over.

Vandaag de dag zorgt een team van 50 enthousiaste medewerkers ervoor dat de kwaliteit, waar Banketbakkerij Jan de Groot groot door is geworden, gewaarborgd blijft. Kom gerust eens langs om in onze lunchroom een kop koffie te drinken met een echte Sjeklade Bol!

Meer weten over bakkerij Jan de Groot en de Bossche bol? Check www.bosschebollen.nl

, , , , , , ,



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.