De liefde voor koffie gaat verder dan het vullen van een kopje. In 2024 bewezen 677 koffieliefhebbers dat het ook een manier is om impact te maken. Zij investeerden samen meer dan 836.000 euro via crowdfundingplatform CrowdAboutNow om kleinschalige, gepassioneerde koffiebranders te helpen groeien. En die trend zet zich in 2025 onverminderd door.
Het zijn vooral de koffieondernemers die hun sporen al verdiend hebben – met een vaste klantenkring en een sterke lokale aanwezigheid – die het hardst gaan. Dat bleek onder andere bij Koffiestation uit Groningen en Guzo, een bijzonder koffiemerk van twee Nederlanders in Ethiopië.
Koffiestation is inmiddels een begrip in Groningen. Wat ooit begon als een marktkraam in 2012, is uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf met twee koffiehotspots in de stad én een webshop met koffieabonnementen. De volgende stap? Een grotere branderij én een inspirerende plek waar je letterlijk tussen de koffiegeur je espresso kunt drinken.
Om die droom te verwezenlijken stapten de ondernemers achter Koffiestation naar hun grootste fans: hun klanten. Via crowdfunding wisten ze maar liefst 350.000 euro op te halen bij 231 investeerders. Emiel Driesten, medeoprichter van het bedrijf, verwoordt het treffend: “We willen steeds meer onderdeel worden van Groningen.” Precies dat lokale karakter maakt investeren aantrekkelijk, merkt ook CrowdAboutNow op. Als investeerder voel je je medeverantwoordelijk voor een plek die je kent – of binnenkort zeker wilt leren kennen.
Ook buiten Nederland wordt er gewerkt aan een rechtvaardiger koffielandschap. Gerard en Baukje van der Wal wonen al 15 jaar in Ethiopië, waar ze Guzo oprichtten: een koffiebranderij die draait op het principe van ‘fair share’. Geen export van goedkope groene bonen, maar lokale teelt, branding en verpakking – zodat de opbrengst bij de boeren blijft die het werk doen.
Hun Ethiopische koffie vond razendsnel zijn weg naar Nederlandse koffiedrinkers. De vraag groeide, en daarmee ook de behoefte aan uitbreiding. Dankzij een succesvolle crowdfunding konden ze 150.000 euro ophalen voor een tweede koffiebrander. Het resultaat: meer productie, meer impact voor de lokale gemeenschap in Ethiopië én meer heerlijke koffie voor hier.
Volgens Mark Laagewaard, oprichter van CrowdAboutNow, is het geen toeval dat juist koffiebranders succesvol zijn in crowdfundingcampagnes. “Koffie is tastbaar: je kunt het zien, ruiken, proeven. Dat maakt het makkelijk om mensen te betrekken bij je verhaal. Bovendien zie je vaak dat koffiebranders ondernemen vanuit oprechte passie. En die passie werkt aanstekelijk.”
Crowdfunding maakt het mogelijk om als liefhebber meer te doen dan consumeren: je wordt onderdeel van een missie. Of dat nu gaat om een Groningse koffieplek waar je straks je latte drinkt, of om een eerlijke koffieketen in Oost-Afrika.
Zelf investeren in smaak en impact?
Houd platforms zoals CrowdAboutNow in de gaten. Wie weet komt jouw favoriete lokale koffiemerk binnenkort ook met een droom die jij kunt helpen realiseren – kopje voor kopje.
crowdaboutnow, crowdfunding, guzo, koffie, koffiebar, koffiestation, ondernemen
Comments RSS Feed