Koffie

Dure koffie door droogte in Brazilië

8 okt , 2014  

Aanhoudende droogte in Brazilië heeft de prijs van koffietermijncontracten deze week opgedreven naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. Koffieketens zullen de prijsstijging binnenkort doorberekenen aan de consument, zo voorspellen analisten.

Het gaat maar niet regenen in Minas Gerais, de belangrijkste koffieproducerende staat van Brazilië. Die regen is hard nodig; de koffieplanten moeten gaan bloeien zodat er volgend jaar rijpe koffiebonen geoogst kunnen worden.

Normaal gesproken is oktober een relatief natte maand in de regio. Maar nu voorspellen meteorologen dat het ook deze week droog zal blijven, met grote gevolgen voor de prijs van Arabicakoffie, waarvan Brazilië de grootste producent ter wereld is.

Slechte vooruitzichten
De slechte meteorologische vooruitzichten hebben de afgelopen dagen geleid tot een flinke toename in de handel in termijncontracten voor Arabica. De meeste beleggers verwachten dat de droogte zal leiden tot verdere prijsstijgingen.

Maandag klommen termijncontracten voor koffie 6,90/0 hoger, naar $ 2,255 per pound (454 gram), het hoogste niveau sinds januari 2012. Sommige beleggers verwachten dat de prijs verder zal stijgen, naar $ 3 per pound, zo meldt persbureau Bloomberg. Sinds begin dit jaar is de prijs van Arabica al met 880/0 gestegen.

Veertig miljoen zakken
Het is hopen dat het de komende maand alsnog gaat regenen, maar zelfs dan zal de Braziliaanse koffieoogst dit jaar fors lager uitvallen. Door de droge periode valt de oogst 180/0 lager uit dan verwacht en uitkomen op ruim veertig miljoen zakken, zo verwacht de Braziliaanse brancheorganisatie van koffieproducenten, de Nationale Raad voor Koffie. Vorig jaar kwam de oogst al ruim 30/0 lager uit dan in 2012.

Arabicakoffie is milder van smaak en bevat minder cafeïne dan de goedkopere koffievariant, Robusta. Arabica wordt door koffieketens als Starbucks veel gebruikt voor cappuccino. Eerder dit jaar verhoogde Starbucks zijn koffieprijs al met 10 tot 20 dollarcent per kop koffie vanwege de prijsstijging van koffiebonen. Ook nu zullen consumenten de prijsstijging doorberekend krijgen, zo voorspellen analisten.

Bron: HorecaKoffie.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.