Gezondheid, Koffie

Nieuw middel tegen overgewicht: koffie

18 nov , 2014  

Een chemisch bestanddeel in koffie kan de schadelijke effecten van overgewicht voorkomen, dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.

Het ingrediënt chlorogeenzuur zuur (CGA) zorgt ervoor dat de muizen minder resistent aan insuline worden en voor een afname van vet in de lever van de muizen. De knaagdieren kregen voor het onderzoek een vetrijk dieet gedurende 15 weken, de wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit van Georgia injecteerden CGA twee keer per week bij de beestjes. Daaruit blijkt dat het bestanddeel niet alleen efficiënt is in het voorkomen van gewichtstoename, maar dat het ook de bloedsuikerspiegel op peil en de lever gezond houdt. De muizen in deze studie kregen een hoge dosis van CGA, hoger dan een mens via een normale consumptie van koffie zou kunnen opnemen.

Professor Yongjie Ma zegt: “Voorgaande studies hebben al aangetoond dat de consumptie van koffie het risico op chronische ziekten als diabetes en cardiovasculaire ziekten kan verlagen. Dit onderzoek bestudeerde bijkomende voordelen van het specifieke bestanddeel. Je vindt CGA in grote hoeveelheden in koffie, maar ook in andere fruitsoorten en groenten als appels, peren, tomaten en bosbessen. CGA is een krachtig antioxidant dat ontstekingen beperkt. Ziekten die aan obesitas gelinkt worden, zijn vaak een gevolg van chronische ontstekingen. Als we dat kunnen controleren, kunnen we hopelijk de start van de schade door overgewicht uitstellen. Er moet nog meer onderzoek naar dit onderzoek komen. Het is niet de bedoeling dat mensen zelf de negatieve gevolgen van obesitas beperken door plots veel kofie te drinken. Dit onderzoek zal hopelijk de ontwikkeling van CGA-injectie voor mensen teweegbrengen.”

Naast gewichtstoename zijn resistentie aan insuline en een opstapeling van vet in de lever vaak voorkomende neveneffecten van obesitas. Als deze symptomen niet behandeld worden, kunnen ze diabetes en een slechte leverfunctie veroorzaken.

Bron: GoedGevoel.be, Ellen Provoost


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.