Koffie

Verbod op koffiecups in Duitsland

25 feb , 2016  

George Clooney zal het niet graag horen, maar Hamburg, de op één na grootste stad in Duitsland, neemt het op tegen koffiecapsules. En daar laat de stad het niet bij, want alle niet-herbruikbare verpakkingen worden verboden.

Koffiecapsules, plastic flessen, plastic bestek en plastic borden zijn voltooid verleden tijd in Hamburg, net als schoonmaakproducten op basis van chloor en vervuilende luchtverfrissers.

Volgen andere steden het voorbeeld van Hamburg? Laten we hopen van wel, want koffiecapsules zijn ongelooflijk schadelijk voor het milieu. In Europa, maar vooral in de VS zijn koffiemachines met capsules razend populair. Maar liefst één op drie Amerikaanse gezinnen heeft een dergelijke koffiemachine staan.

In Europa gebruiken koffiedrinkers, mede dankzij George Clooney, Nespresso-capsules. Die capsules zijn recycleerbaar, hoewel Nespresso geen exacte cijfers kan voorleggen. Amerikanen drinken geen Nespresso, maar Keurig. De zogenaamde ‘K-Pods’ zijn in tegenstelling tot Nespresso-capsules niet recycleerbaar en dus heel vervuilend.

12 keer rond de wereld
Eén op drie Amerikaanse gezinnen heeft een ‘Keurig’ koffiemachine staan. © Wikipedia.
In 2014 gingen in de VS bijna 10 miljard koffiecapsules van Keurig over de toonbank. Mochten we al die capsules naast elkaar leggen, dan zouden ze een ketting vormen die meer dan twaalf keer rond de wereld past. En omdat ze niet recycleerbaar zijn, worden die miljarden capsules gewoon in stortplaatsen gedumpt.

De onverantwoord vervuilende capsules hebben intussen een storm van protest ontketend. Keurig belooft om tegen 2020 volledig recycleerbare capsules klaar te hebben, maar voor het zover is, worden nog elk jaar miljarden capsules onder de grond gestopt.

_nespresso_500_3

Bron: HLN.be

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.