Koffie, Lifestyle

Zelf koffie branden? Fleur de Café helpt je op weg

21 sep , 2018  

Ben jij helemaal into the specialty coffee en wil je je eigen koffie gaan branden? De ervaring die Fleur de Café inmiddels heeft als koffiebranderij delen wij graag om u zo op weg te helpen als koffiebrander. Wij zijn zelf koffiebranderij en daarnaast verkopen wij koffiebranders van het merk Garanti die wij ook zelf gebruiken.

Hoe kies je het juiste formaat koffiebrander?
Om koffiebrander te worden heeft u als eerste een koffiebrander nodig. Afhankelijk van hoeveel koffie u per week wilt kunnen leveren. Is het nodig om een passend formaat brander te kiezen. Uitgaande van een 2 kilo brander is de reële capaciteit dat per week gebrand kan worden, 61 kilo. Wanneer u denkt ‘ik kan toch wel 8 uur branden en wel 4 dagen in de week’. Dan komt u bedrogen uit. Het hele brandproces duurt langer dan u denkt. Er is tijd nodig om de brander op te warmen en af te laten koelen. Er is tijd nodig om uw ongebrande koffiebonen klaar te zetten en/of te melangeren. Er is tijd nodig om uw bonen te ontstenen. Er is tijd nodig om uw koffiebonen af te laten koelen en in te pakken. Er is tijd nodig om op te ruimen en de machine schoon te houden.

Kleine of grote koffiebrander
Al met al kost het hele brandproces best veel tijd. De uiteindelijke hoeveelheid koffiebonen die u per week wilt produceren is dus bepalend voor het formaat brander die u nodig heeft. Een te kleine brander levert u dan per week te weinig op. Zoals gezegd een kleine 2 kilo brander levert u reëel maar 61 kilo per week op.

De berekening is als volgt.

  • Met een 2 kilo koffiebrander brandt je 3 x per uur 1700 gram koffiebonen.
  • Je brandt 6 uur per dag, dit doe je 2 dagen in de week.
  • Dat is ruim 30 kilo per dag en dus 61 kilo per week.

Wilt u dus meer capaciteit per week, dan raden wij aan een groter formaat brander te kopen. Een reële capaciteit bij een 5 kilo brander is 153 kilo koffie per week. Een reële capaciteit bij een 12 kilo brander is 367 kilo koffie per week.

Externe koffiebrander
Wilt u een kleine koffiebrander in uw zaak om op verzoek koffie te branden, maar niet om een grote hoeveelheid koffiebonen te produceren. Dan kunt u ook gebruik maken van de dienstverlening van een externe koffiebranderij. Onder de naam private label kunt u dan koffie laten branden. In onze koffiebranderij hebben wij hier ervaring mee. Wij zien verschillende koffiespeciaalzaken die wel een kleine koffiebrander hebben om klanten het koffiebranden te laten ervaren, maar die de bulk voorraad door ons laten branden. Op die manier heeft u wel de lusten maar niet de lasten die bij een koffiebranderij komen kijken.

Gadgets
Als koffiebranderij aan de slag gaan is een hele uitdaging, waar meer bij komt kijken dan u wellicht in eerste instantie dacht. Fleur de Café denkt graag met u mee en kan bovendien alle producten leveren die u nodig hebt. Zodat u zich vooral bezig kunt houden met het branden van de lekkerste koffie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.