Gezondheid, Lifestyle

3x 5 minuten wandelen per dag. That’s it!

8 okt , 2014  

Volgens een studie van de universiteit van Indiana zouden drie dagelijkse wandelingen van vijf minuten kunnen leiden tot een aanzienlijke vermindering van slagaderletsels aan de benen, veroorzaakt door langdurig zitten.

Langdurig zitten, de houding die de meeste mensen met een kantoorbaan aannemen, is niet zonder risico voor de gezondheid. Recente epidemiologische studies wijzen namelijk uit dat langdurig zitten geassocieerd is met tal van cardiovasculaire risicofactoren, zoals een hoge cholesterol of een te grote tailleomtrek.

Deze nieuwe experimentele studie toont voor het eerst aan dat deze negatieve gevolgen van de zithouding —die zich snel in het lichaam manifesteren, en dan vooral in de benen— ook gemakkelijk omkeerbaar zijn door te bewegen…

11 gezonde mannen zonder overgewicht tussen 20 en 35 jaar namen deel aan twee gerandomiseerde onderzoeken. In het eerste onderzoek moesten de deelnemers verplicht 3 uur lang zitten. De onderzoekers voerden 4 metingen uit van de werking van de dijslagader (bij aanvang van het onderzoek en vervolgens om het uur) met een bloeddrukmeter en met ultrasone technologie. Het experiment werd vervolgens herhaald, maar ditmaal met pauzes na een half uur, anderhalf uur en 2,5 uur waarbij de deelnemers telkens 5 minuten wandelden op een loopband.

Uit de resultaten blijkt dat de door de bloedstroom bepaalde uitzetting van de bloedvaten (Flow Mediated Dilation, FMD) in de dijslagader al na 1 uur met 50% gedaald is. Dit verschijnsel verdwijnt echter volledig na 3 sessies van 5 minuten lichaamsbeweging, die een gunstig effect lijken te hebben op de endotheelfunctie.

Hoewel deze resultaten nog bevestigd moeten worden, tonen ze de werkelijke gezondheidsvoordelen aan van regelmatig pauzeren en matige lichaamsbeweging, zoals wandelen, in beroepen waar men langdurig neerzit.

Bron: Foodinaction.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.