Lifestyle

4 handige bespaartips waarmee je ook nog eens een steentje bijdraagt aan het milieu

28 sep , 2021  

Geld besparen willen we eigenlijk allemaal wel, we zijn ten slotte Hollanders. Maar als je hiermee ook nog eens je steentje bijdraagt aan het milieu, dan word je daar natuurlijk dubbel zo blij van. We zetten daarom 4 fijne bespaartips voor je op een rijtje, waar zowel jouw portemonnee als moeder Aarde blij van wordt!

  1. Kies voor een sim only abonnement

Veel van ons zijn gewend elke twee jaar (of misschien wel vaker) weer een nieuw telefoontoestel uit te kiezen wanneer je telefoonabonnement afloopt. Voelt toch altijd weer als een soort cadeautje, nietwaar? Alleen dan wel een ontzettend duur cadeautje waar je gewoon de volle mik voor betaalt. Je maandelijkse abonnementskosten worden namelijk flink opgekrikt door dat toestel, omdat je ‘m in feite gewoon per maand afbetaalt. En dat terwijl je oude toestel misschien nog wel prima een jaar of twee mee zou kunnen gaan! Zonde van je geld en eigenlijk ook zonde van de productie van het toestel dat vaak behoorlijk belastend voor het milieu is.

Dus denk tegen het einde van je telefoonabonnement even goed na of je écht een nieuw toestel nodig hebt en overweeg daarbij ook zeker om voor een sim only abonnement te kiezen. En mocht je bang zijn dat je telefoon het op een gegeven moment toch begeeft, dan kun je altijd nog een mooi tweedehands exemplaar kopen toch?

Daarnaast zit je vaak ook aan een BKR-registratie vast bij het afsluiten van een telefoonabonnement met toestel. Meer daarover lees je hier.

  1. Voorkom voedselverspilling

34 kilo per persoon. Dat is de hoeveelheid voedsel die we jaarlijks verspillen. Ongekend veel, en hartstikke zonde. Zeker als je bedenkt dat heel veel producten die wij dagelijks consumeren vanuit andere continenten aangevoerd moeten worden. Denk maar aan je dagelijkse kopje koffie! En daarnaast betekent dit dus ook dat ontzettend veel dieren moeten sterven voor een stuk vlees dat uiteindelijk gewoon in de prullenbak belandt.

Hoe je hier je steentje aan bij kunt dragen? Door slimmer boodschappen te doen en door voedselproducten niet direct weg te gooien als de einddatum is bereikt. Dit is in veel gevallen namelijk de uiterste verkoopdatum, en niet per se de uiterste eetdatum. Gebruik daarom altijd je zintuigen (en misschien een beetje van Google) om te bepalen of het eten nog goed is.

Daarnaast kun je hier ook nog flink geld mee besparen door in de winkel juist te kiezen voor producten die af zijn geprijsd omdat deze tegen de houdbaarheidsdatum aanloopt. En wie een echte waste warrior wil zijn én veel voedsel voor weinig geld wil scoren, die kan bij zijn lokale supermarkt, café, hotel of andere eetgelegenheid met de Too Good To Go-app verrassingsboxen vol met overgebleven eten kopen voor een klein prijsje.

  1. LED lampen

Ook met LED lampen kun je flink wat geld besparen én je steentje bijdragen aan het milieu. Oké, we moeten toegeven: in de aanschaf is deze lamp wel wat duurder dan veel andere lampen. Maar toch heb je dit geld er zó uit! Andere lampen kosten je in verbruik namelijk ruim drie keer zo veel en daarnaast gaan deze lampen zo vijftien jaar mee!

  1. Tweedehands kleding (ver)kopen

Tot slot kun je ook op je kleding een hoop geld besparen. Simpelweg door allereerst alleen kleding te kopen wanneer je dit echt nodig hebt, en ten tweede door wat vaker tweedehandskleding te scoren. Tweedehandskleding hoeft echt niet altijd muffig en uit de mode te zijn, sterker nog het is hotter dan ooit. Er bestaan allerlei apps waarbij je kleding voor een reëel prijsje kunt kopen en verkopen en er worden ook steeds meer ruilevenementen georganiseerd. Zo heb je toch wat mooie ‘nieuwe’ setjes in je garderobe voor een klein prijsje én doe je opnieuw moeder natuur ook een plezier.

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.