Lifestyle

4K tv kopen? Check deze punten eerst!

21 mrt , 2019  

Met een 4K tv worden de beelden op je televisie scherper dan ooit tevoren. Met een 4K tv begint de gewone huiskamer wel erg veel op een bioscoop te lijken. Met het grote verschil dat je thuis op de bank (hopelijk) geen last hebt van mensen die de film verstoren natuurlijk! Het klinkt nu wel heel aantrekkelijk om zo’n televisie te kopen, maar er zijn wel een aantal punten die je eerst moet controleren. Wil jij een nieuwe televisie kopen? Dan is het verstandig om deze twee punten te controleren.

1. Je budget
Dit punt is erg logisch, maar een 4K televisie kan erg prijzig zijn. Het is daarom een goed idee om na te gaan of je zoveel geld over hebt voor een televisie. Als je regelmatig films kijkt, dan is het waarschijnlijk wel de moeite waard om iets meer geld uit te geven aan je televisie. Wil je graag een 4K televisie? Besef dan wel dat je hier minimaal €500 voor zal betalen. Echter zijn er ook 4K televisies die meer dan het tienvoudige hiervan kosten.

Uit het jaarrapport van Stichting KijkOnderzoek blijkt dat Nederlanders in 2018 gemiddeld 188 minuten per dag voor hun televisie zaten. Het is dan natuurlijk ook niet gek dat de meeste Nederlanders vrij veel geld over hebben voor hun televisie. Breng jij ook veel tijd door voor je televisie? Dan is zo’n 4K televisie waarschijnlijk helemaal geen gek idee.

2. Beschikbare content
Toen de 4K televisies net uitgebracht waren, was hier erg weinig content voor. Veel mensen klaagden er na het kopen van een 4K televisie over dat er alleen een aantal demo video’s te zien waren. Gelukkig is er tegenwoordig veel meer content beschikbaar in 4K resolutie. Zo is het in 2019 bijvoorbeeld mogelijk om Netflix en Videoland in 4K te bekijken. Echter geldt dit nog lang niet voor alle series en films die je op deze kanalen kunt bekijken. Bovendien moet je ook een Netflix premium abonnement afsluiten om series en films in 4K resolutie te bekijken.

Ook consoles hebben zich inmiddels aangepast op 4K televisies. Zo is het met een Playstation 4 Pro bijvoorbeeld mogelijk om bepaalde spellen in 4K resolutie te spelen. Wil je ook tv-zenders in de hoogste resolutie kunnen bekijken? Dan moet je wel controleren of jouw provider dit ook daadwerkelijk ondersteund. Bij de meeste providers is dit eenvoudig te controleren. Zo behoort een postcode check bij KPN bijvoorbeeld tot de mogelijkheden.

3. Oled versus Qled
Ook in de techniek achter de 4K televisies zit veel verschil. Zo heb je namelijk Oled en Qled televisies. Samsung is de enige aanbieder van Qled televisies. Het verschil tussen deze televisies is dat Qled geen volledig zwart scherm kan geven aangezien dit scherm altijd licht doorlaat. Hierdoor is zwart niet echt zwart. Oled kan dit daarentegen wel. Het voordeel van Qled 4K televisies is dat deze enorm helder zijn en intense kleuren kunnen uitzenden. Een bijkomstigheid hiervan is wel dan Qled gevoelig is voor inbranden.

Voor wie een 4K televisie wilt kopen is het handig om de bovenstaande stappen te doorlopen. Deze tv’s worden steeds goedkoper en dus steeds toegankelijker voor consumenten. Controleer dus of jouw huidige provider de 4K techniek ondersteunt, dit kun je doen via de postcode check van KPN. Daarnaast zijn er ook grote verschillen tussen 4K televisies, wil je bijvoorbeeld een Oled tv, of een Qled? Kijk zelf wat de mogelijkheden zijn, of laat je adviseren via winkels en bronnen op het ineternet.

, , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.