Lifestyle

De autonomie in de relatie

12 aug , 2020  

Een goede relatie is niet vanzelfsprekend. Het is voor veel mensen soms moeilijk om een langdurige relatie in stand te houden. Veel stellen gaan na verloop van tijd uit elkaar. Blijkbaar vergt het onderhouden van een goede relatie bepaalde vaardigheden waarover niet iedereen beschikt.

Vertrouwen
De meeste stellen vinden een relatie goed als die gekenmerkt wordt door elkaar te vertrouwen en het veilig voelen. Er is een acceptatie voor de partner zoals die is. Er is geloof in elkaar en de relatie en er is samen plezier. Hierdoor is er sprake van goede gedeelde herinneringen waarop je samen kunt terugkijken.

Autonomie
Weten wat je wilt is essentieel voor een goede liefdesrelatie. Als je beter weet wie je bent en wat je wilt, maak je betere keuzes, je stelt makkelijker prioriteiten en je kunt duidelijker aangeven hoe jij de dingen voelt en wilt in de relatie. Autonomie is dan ook een van de basiscondities in het volwassen leven. Mensen die autonoom zijn, kunnen zich in relaties beter verplaatsen in een ander, en betrekken dingen niet direct op zichzelf. Ze kunnen onafhankelijk functioneren en gunnen zichzelf en de ander ruimte voor eigen bezigheden. Gebruik je graag een penisring dan moet dat kunnen, maar leg wel uit waarom je het graag wilt zodat de ander het kan plaatsen.

Evenwicht
Een volwassen liefdesrelatie vraagt een gezond evenwicht tussen autonomie en een gevoel van verbondenheid. Juist deze ‘autonomie in verbondenheid’ is het ideaal geworden in hedendaagse relaties: we willen vrijheid, maar we willen ons ook graag verbonden voelen met die ene ander. In een relatie gaat het om naar elkaar toegroeien en met elkaar meegroeien. Uitwisselen van wat je belangrijk vindt en hoe je dingen beleeft. Er is inzet voor nodig om zo’n band op te bouwen en in stand te houden. Door er te zijn voor de ander en problemen samen het hoofd te bieden ontstaat er meer verdieping, vertrouwdheid en verbondenheid.

Veel delen met je partner, maar ook ruimte hebben voor jezelf. Die twee verlangens kunnen makkelijk botsen en dat maakt de liefde soms knap ingewikkeld.

,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.