Lifestyle

Minimaal vliegverkeer zorgt voor toename drones

23 jun , 2020  

Normaal gesproken is het strikt verboden om met een drone boven Schiphol te vliegen. En voor een doorsnee burger is het dat nog steeds. En dat blijft ook zo. Toch nam in juni het aantal vluchten met drones boven onze nationale luchthaven toe. En dat was te danken aan het minimale vliegverkeer als gevolg van de COVID-19-pandemie. Maar het waren geen gewone drones die daar rondvlogen. Er werd getest of drones in de toekomst kunnen worden ingezet voor bepaalde processen op Schiphol.

Veiligheid voor alles
Dat vliegen met drones boven Schiphol verboden is, behoeft waarschijnlijk weinig uitleg. Het leed zou niet te overzien zijn als er serieus is mis zou gaan. Neerstortende drones op mensenmassa’s of drones die in de motoren van een vliegtuig terecht kunnen komen, daar moet je niet aan denken! Juist omdat er nauwelijks vliegverkeer was, zag de luchtverkeersleiding goede mogelijkheden om wat tests uit te voeren. Onder strikte voorwaarden uiteraard en op veilig afstand van start- en landingsbanen.

Dit doen ze op Schiphol met drones
Een paar jaar geleden was een drone nog een noviteit, maar tegenwoordig wil iedereen een drone kopen en daar vervolgens iets nuttigs mee doen. Zo worden drones bijvoorbeeld al ingezet om schitterende beelden te maken van een woning of landgoed. Handig voor als je pand te koop staat, maar ook ideaal voor bijvoorbeeld pretparken die het terrein in vogelvlucht willen tonen. Met een DJI Drone kun je bijvoorbeeld beelden van de standaard ingebouwde camera rechtstreeks opslaan op een micro-SD-kaart. Maar dit is niet de toepassing die men op Schiphol voor ogen heeft. Wat dan wel?

  • Inspectie van het asfalt op de landingsbanen
  • Inspectie van vliegtuigen
  • IJsvrij maken van vliegtuigen
  • Transporteren van kleine, lichte goederen over het terrein

We hoeven er niet raar van op te kijken als over enige tijd een onderhoudsmonteur op Schiphol het benodigde onderdeel van een vliegtuig per drone aangereikt krijgt. De test is overigens niet eens echt bedoeld om te testen of dit allemaal mogelijk is. Dat kun je immers elders ook testen. Het gaat de onderzoekers er vooral om vast te stellen hoe de opgestelde procedures voor het gebruik van drones in de praktijk werken. Want je kunt het allemaal goed bedenken, maar het moet natuurlijk ook echt goed gaan werken. Het zal waarschijnlijk nog wel enige tijd duren, voordat drones echt de dagelijkse praktijk zijn.

, , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.