Lifestyle

Slimme technologie om mee te besparen

24 dec , 2018  

Vaste lasten rijzen de pan uit en drukken steeds meer op je budget. Er veel manieren om je uitgaven naar beneden te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in slimme technologie. Vooral de energienota kan drastisch verlaagd worden met slimme technologie.

De slimme thermostaat
Een van de meest bekende vormen van slimme technologie die ingezet kunnen worden voor het besparen op vaste lasten, is de slimme thermostaat. De TU-Delft heeft onderzocht dat het gebruik van een slimme thermostaat van goede kwaliteit zeker bijdraagt aan het verlagen van het energieverbruik. Je krijgt inzicht in het verbruik en weet beter hoe je dit verbruik kan verlagen. De thermostaat is bijvoorbeeld op afstand te bedienen. Zo kun je vanaf kantoor bijvoorbeeld de verwarming alvast aanzetten. Er zijn zelfs slimme thermostaten die je na verloop van tijd leren kennen. Ze kennen en herkennen je leefpatroon en passen de verwarming van je huis daarop aan. Hierdoor staat de verwarming bijvoorbeeld alleen aan wanneer je niet thuis bent en voorkom je dat je vergeet de verwarming uit te zetten wanneer je langere tijd van huis bent.

Slimme meters
Met energie vergelijken bij leveranciers onderling, ben je al goed op weg om minder voor je energieverbruik te betalen. Energie is een van de grootste kostenposten op de lijst met vaste lasten en er valt hier dan ook veel winst te behalen. Steeds meer leveranciers van energie gaan over op slimme meters. Dit kan een van de punten zijn die je in je overweging voor een overstap mee kan nemen. Slimme meters zijn meters die op afstand uit te lezen zijn. Je hoeft niet meer je meterstanden voor de jaarafrekening door te geven waarmee fouten in het doorgeven worden voorkomen. Er kleven echter meer voordelen aan een slimme meter. Een slimme meter is bijvoorbeeld handig om inzicht te krijgen in je verbruik. Hierdoor weet je op tijd of je termijnbedrag omhoog moet of juist verlaagd kan worden. Een slimme meter werkt optimaal wanneer je het combineert met andere slimme technologie zoals een slimme thermostaat.

Slimme verlichting
Je bent druk, je hebt haast en de kinderen werken niet mee. De kans is dan groot dat je bij het dichtslaan van de deur vergeet om de lampen uit te zetten. Het is zonde als de verlichting een hele dag voor niets aan blijft staan. Er zijn apps die je combineert met slimme verlichting. Hiermee heb je de mogelijkheid om verlichting op afstand, en dus ook vanaf je werk, uit te zetten.

Slim wassen
Hoe vervelend is het wanneer de wasmachine aanstaat en je nog een vieze broek ontdekt die je morgen nog aan wilt? Er zijn wasmachines waar je heel eenvoudig nog was tijdens het wassen aan toe kan voegen, zonder dat je de broek alleen moet wassen. Denk ook aan wasmachines die herkennen aan het soort was welk programma er het beste bij past. Hiermee bespaar je veel water en energie.

,Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.