Lifestyle

Time management voor vitaliteit: efficiënter werken zonder stress

4 jun , 2024  

Niets is vervelender dan ‘werkstress’. Soms hebben we van die momenten dat we met onze handen in het haar zitten door een te volle agenda. De oplossing? Time management! Gelukkig zijn er slimme manieren voor meer vitaliteit op de werkvloer. Er zijn alleen een aantal handige tips nodig. Lees dit artikel als jij graag wil leren hoe je jouw medewerkers kunt helpen met hun planning skills; zonder te veel druk!

Wat is efficiënter werken?

Eigenlijk betekent dit je verantwoordelijkheden slim en goed uitvoeren, zodat je goede resultaten behaalt. Het houdt ook in dat je jouw tijd en wilskracht op een slimme manier inzet om objectieven te bereiken. Nee, dit betekent niet jezelf gaan opjagen, je agenda vol stoppen, of (te) vroeg aan het bureau vastzitten. Het gaat erom jouw tijd op een verstandige wijze te benutten. Efficiënt werken staat voor bewust keuzes maken over waar je jouw uren aan besteedt. Hoe kun je dit beter aanpakken? Verdeel taken over de dag. Zeg  ‘nee’, stel prioriteiten, laat die perfectionist nou eens los. Op die manier valt er al veel te bereiken. Zo kun je toch lekker om vijf uur naar huis gaan.

Wat heeft dit met vitaliteit te maken?

Heel eenvoudig: bewuster met tijd omgaan vermindert stress. Vervolgens verlaagt dit het uitstelgedrag van werknemers en komen ze gemotiveerder op de werkvloer. Het speelt een grote rol in de mentale gezondheid van mensen – vitaliteit! Er zijn nog een aantal andere pluspuntjes:

  • Een hogere kwaliteit leveren

  • Een rendabele instelling

  • Meer rust en minder negatieve inspanning

  • Meer overzicht op de planning

  • Een beter balans tussen werk en privé

Wil je dit toepassen in jouw eigen onderneming? Dat kan. Het begint met een aantal kleine wijzigingen. Bespreek dit met jouw medewerkers. Hier zijn onze effectieve tips:

Focus op piekmomenten

We hebben allemaal een soort ‘eigen ritme’ tijdens de job. Wat is die van jou? Heb jij bepaalde gelegenheden wanneer je het meest productief bent? Sta jij het liefst vroeg op en kun je direct met volle focus aan de slag? Of ben jij juist op je best rondom de middag uurtjes? Leer jezelf kennen om het maximale uit de dag te halen! Ontdek wat jij fijn vindt en pas jouw uren – wanneer mogelijk – aan. Werkgevers kunnen hier ook naar vragen. Ga eens een interessante discussie aan met collega’s om te ontdekken wat hun ritme is.

Gebruik een tijdsbeheertool

Een veelgemaakte fout is: mensen die alles proberen vast te houden. Op een gegeven moment zit je hoofd gewoon vol. Niet echt waar hersenen voor bedoeld zijn… Een timemanagementsysteem houdt agenda’s bij waarin je een realistische takenlijst kunt volgen. Pak alleen de concrete taken op die je vandaag moet doen. Voor de rest is morgen weer een nieuwe dag! Dit is een mooie kans voor supervisors om te investeren. Jullie zullen hier zeker geen spijt van krijgen, dat weten we wel.

Wekelijks reflectiepuntje

We kennen het allemaal: je spreekt met jezelf af dat je je niet laat leiden door de onrust van collega’s. Gewoon jouw eigen planning volgen. Maar een onverwachte zaak gooit dit direct in de war. En daar zit je weer met je hart in je keel. Hoe voorkom je dit? Reserveer af en toe een momentje om te reflecteren op de week. Wat ging geweldig? Wat ging minder goed? Wat kan beter de volgende keer? Waar komen de fouten vandaan? Dit kan helpen je doelen scherp te houden. En betere prestaties te leveren. Voor werkgevers is het de kunst om jouw collega’s deze gebeurtenissen te gunnen. Stimuleer ze om dit te doen tijdens hun taken.

Even gezellig kletsen

Wat je als leidinggevende vooral wel moet doen: vitaliteit aanmoedigen! Zorg dat je in overleg gaat met ze over dit onderwerp. Leer over de mentale gezondheid en fysieke fitheid van je personeel. Laat zien waarom jij het thema belangrijk vindt. Met jezelf als een goed voorbeeld natuurlijk. Maar het inzetten van een vitaliteitsprogramma kan ook helpen.

Verbeter focus met sport

Lekker even wandelen? Doe het! Dit is voor velen een zen-oefening om je gedachten even ergens anders op te zetten. Voor onze vitale gesteldheid is beweging enorm belangrijk! Het is een uitstekende vorm van zelfzorg. Toch helpt dit ook bij een betere focus. Onze hersenen kunnen zich maar 25 minuten echt concentreren, wist je dat?  Na een tijdje fietsen komen er bijvoorbeeld nieuwe ideeën naar boven. Het bedrijf kan hier ook een rol in spelen. Denk aan een fiets van de zaak of sportieve activiteiten met het team.

Je moet dus een aantal verstandige beslissingen nemen en bewust worden van de kansen die er zijn. Als dit op grote schaal beschikbaar wordt gemaakt, kan veel meer worden bereikt. Omdat meer output zonder stress geweldige resultaten oplevert. En vergeet nooit: groeien doe je altijd samen; niet alleen. Veel succes met deze tips!

, , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.