Lifestyle

Wie was de machtigste van de goden in het oude Griekenland?

2 mrt , 2023  

De website Casino Zeus is gemakkelijk te vinden op het internet, ontworpen in een antieke stijl en met veel interessante informatie over de God van het oude Griekenland, Zeus.

De oude Griekse Zeus http://www.hanze2017.nl/ is de beroemdste Olympische god, die heerste over de wereld en de hemelse elementen, waaronder donder en bliksem. Hij was de belichaming van het lot zelf – niet alleen mensen maar ook de andere goden waren afhankelijk van zijn genade of toorn.

Door welke attributen wordt Zeus herkend?

Elk van de attributen, die Zeus macht gaven, vormde een integraal onderdeel van zijn totaalbeeld. De bliksemschicht, waarmee Zeus meestal in zijn handen werd afgebeeld, werd beschouwd als zijn belangrijkste attribuut, een wapen waarmee hij zelfs de titanen kon verslaan. Donder en bliksem werden speciaal voor hem gesmeed door de ondergrondse smeden Cyclops als teken van dankbaarheid voor zijn vrijlating uit Tantar. Maar er zijn andere symbolen van de macht van deze god.

  • Adelaar – beschouwd als een nobele vogel, het belangrijkste symbool van macht, direct geassocieerd met Zeus.

  • Aegis – zo genoemd het magische beschermende schild van Zeus, gemaakt van de huid van de geit Amalfey, waarvan hij als kind de melk dronk. Het symboliseert de toorn en woede van deze god.

  • Een wagen met adelaars – benadrukt de goddelijke majesteit.

  • De scepter is een symbool van effectieve macht en kracht. Een kenmerk van scheppen, leven geven.

  • Hamer of labrys – de eerste symboliseert het gereedschap van de smid, die het mystieke vermogen heeft om te scheppen. De tweede, in de vorm van een dubbele bijl staat voor een instrument met vernietigende of scheppende magie, in staat om te doden of leven te geven, staat voor de donder en de bliksem.

Van welke kant komt Zeus in de films en tv-series?

Zeus is hard maar rechtvaardig. Hij heeft veel menselijke trekjes. Deze zijn overdreven en verheven, zoals het een heer van aardse heren en onsterfelijke goden betaamt:

  • In de films is hij, net als de andere goden van Olympus, onsterfelijk, beschikt hij over teleportatie, maar is hij ook super sterk en gehard. In de Hercules-serie is hij de enige die sterker is dan de held zelf.

  • Hij kan levenloze voorwerpen tot leven wekken, andere personages superkrachten geven en hen in dieren en vogels veranderen.

  • Hij heeft ook macht over het weer. Zeus is een woeste heer die stormen kan maken en vijanden aanvalt met bliksem en donder.

  • Zeus is een minnaar. Naast zijn officiële vrouwen heeft hij een groot aantal minnaressen en kinderen.

Welke van de goden was Zeus’ vijand?

Zeus had een complex karakter, hij wilde macht, dus had hij enorm veel vijanden.

Kronos – God van de oogst

Kronos – de jongste van de eerste generatie titanen – werd beschouwd als de leider onder de goddelijke afstammelingen van de oorspronkelijke Gaia (Moeder Aarde) en Uranus (Vader Hemel). Nadat hij zijn eigen vader ten val had gebracht, werd hij heerser tijdens de mythologische Gouden Eeuw, totdat hij hetzelfde lot onderging van zijn zoon Zeus, wat resulteerde in zijn gevangenschap in Tartarus.

Titanen

De Titanen waren de oudere goden die ten val werden gebracht door de jongere goden, de Olympiërs. Er zijn 12 titanen. Niet alle titanen zijn vijanden van Zeus, slechts enkele.

Gaia

Er is een andere titanid die Zeus haat. Haar naam is Gaia, de Titaness van Moeder Natuur. Ze was boos op Zeus voor het vernietigen van haar familie en kinderen. Nadat zij eerst de Reuzen had geschapen, die ook vijanden van deze god zijn, fuseerde zij met Tartarus en zij schiepen Typhon, een afschuwelijk mens achtig beest met slangachtige gelaatstrekken.

Reuzen

Reuzen en Typhon werden geschapen door Gaia, de aardse titaness en Moeder Natuur. Ze schiep deze afschuwelijke wezens omdat ze woedend was over de daad van Zeus, die zijn familie en kinderen vernietigde. De reuzen waren enorme en verschrikkelijke wezens. Ze kwamen naar de berg Olympus, wetende dat geen enkele god hen kon verslaan. Maar het orakel vertelde Zeus dat alleen een sterveling kon helpen hen te verslaan. Dus bracht Zeus zijn sterfelijke zoon Hercules, die hielp deze vreselijke wezens te doden.

Typhon

Daarna komt Typhon, die ook het kind is van Gaia en Tartarus, de bewaarder van de onderwereld. Typhon is een beest met de vorm van een mens, maar met slangen kenmerken. Typhon was groter dan de bergen en zijn haar raakte de sterren aan, dus vluchtten de Olympiërs in angst naar Egypte en verstopten zich voor Typhon. Maar Athena bleef en bespotte Zeus omdat hij Typhon niet kon verslaan. Zeus werd boos en ging opnieuw de strijd aan, de strijd duurde lang, uiteindelijk beklom Typhon de Etna en Zeus trof Typhon met een perfecte bliksem en hij stortte op de grond en werd uit elkaar gespat en bedekt door de Etna, legendes zeggen dat hij stierf, maar sommigen zeggen dat hij nog leeft.

Olympiërs

De Olympiërs waren ook vijanden van Zeus. De Olympiërs werden zijn vijanden omdat hij, nadat hij opperste heerser en god was geworden, impulsief en arrogant werd, en dit veroorzaakte wrevel bij sommige Olympiërs. Hij werd het meest gehaat door Hera, Athena, Poseidon en Hades. Ze betrapten hem op zijn troon en namen hem zijn bliksemschichten af. Toen ze ruzie maakten over wie de volgende heerser zou worden, riep de titanische Thetis een wezen genaamd Briar op, bevrijdde Zeus en gaf hem zijn bliksemschichten terug. Zeus nam wraak en strafte enkele van de Olympische goden, zoals Poseidon en Hermes, door hen beiden naar de aarde te sturen en hen te veranderen in sterfelijke boeren die sterfelijke koningen moesten dienen. Hij bond Hera, met een onbreekbare zilveren draad, aan een enorm zwaar aambeeld aan haar voeten. Maar na een paar dagen heeft hij medelijden met haar en bevrijdt haar. Hij strafte Athena niet omdat zij zijn lievelingsdochter was.

Prometheus

Prometheus was een titanische vuurgod en beschermer van de mensheid die alles zou doen om de mensheid te beschermen, zelfs tegen de wil van Zeus in. Hij liet Zeus een precedent scheppen voor toekomstige offers. De mensen begonnen toen het vlees voor zichzelf te houden en de botten te verbranden als offers aan de goden. Zeus werd boos en verborg het vuur voor het volk, maar Prometheus nam het weg en gaf het terug aan het volk. Voor deze overtredingen ketende Zeus Prometheus en ketende hem aan een rots, en elke avond vloog er een adelaar op om te pikken naar de onsterfelijke lever van de misdadiger. Na enige tijd doodde Herakles, met toestemming van zijn vader, de adelaar en bevrijdde de vuurgod uit zijn ketenen.

Hypnos

Hypnos – vertegenwoordiger van de slaap, is de beste bedrieger in de Griekse mythologie. In tegenstelling tot Prometheus is hij tweemaal aan de toorn van Zeus ontsnapt. Ten eerste, toen Hera Hypnos beval Zeus te laten slapen omdat zijn zoon Heracles de Trojaanse stad plunderde. Hierna werden vlagen van kwade wind naar de zee gestuurd terwijl de rover naar huis voer. Toen Zeus wakker werd, was hij woedend en haastte zich op zoek naar Hypnos, maar deze verstopte zich bij zijn moeder Nyx. De tweede keer, tijdens de Trojaanse oorlog, vroeg Hera hem Zeus in slaap te brengen zodat Poseidon de oorlog zou veranderen ten gunste van Hera, en in ruil daarvoor zou hij trouwen met Pasiphae. Hypnos had deze keer ook geluk.

Meer informatie over deze oude Griekse god is te vinden op onze website.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.