Ondernemen, Vakantie & reizen

Camping starten: hoe ga je van wild plan naar daadwerkelijke uitwerking?

8 jan , 2024  

Veel mensen dromen ervan: een camping starten, op een locatie naar keuze. Maar waar dit vaak bij een wild plan blijft, kun je er ook echt werk van maken – als dit je droom is. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om de eerste stappen te zetten. Hoe lukt het je om dat goed op te pakken? Lees verder voor tips.

Locatie kiezen

We beginnen bij het begin: kies een locatie voor de camping. Misschien heb je al een bepaald land in gedachten, of zelfs een specifieke streek. Dat geeft je al wat meer richting. Ga binnen dit gebied op zoek naar mogelijkheden: zijn er campings te koop? Valt dit binnen je budget? Als dat niet het geval is, kun je het zoekgebied weer ietsje vergroten. Ga idealiter al meteen langs bij de locaties die je op het oog hebt. Beeld je alvast je droomcamping in. Denk je dat het mogelijk is om het op deze plek te realiseren? Als dat het geval is, ga je aan de vervolgstappen denken. Bepaal bijvoorbeeld al deels hoe je de camping wilt inrichten. Je kunt een glampingtent kopen, om naast vrije staanplaatsen ook een luxere optie aan te bieden. Hier zijn steeds meer vakantiegangers naar op zoek: het is goed om te checken of je dit kunt aanbieden op de plek die je in gedachten hebt.

Kosten vaststellen

Er komt natuurlijk een kostenplaatje kijken bij het openen van een camping. Probeer zo goed mogelijk in te schatten welk bedrag je nodig hebt. Of stel juist eerst je budget vast en ga op basis daarvan op zoek naar de mogelijkheden. Welk budget heb je om een campingterrein te kopen? Per gebied kunnen de prijzen enorm uiteen liggen: neem dit mee. Dan heb je ook verschillende spullen en materialen nodig, van gereedschap tot sanitair, van verf tot decoratie. Het is een goed idee om je gasten een glamping optie aan te bieden, om te boeken voor de vakantie. Ben je benieuwd naar de safaritent kopen prijs? Selecteer het ideale type tent: let op de grootte en het specifieke design. De kosten hiervan neem je ook weer op in je berekening. Het is een goede investering, want je kunt veel winst halen uit de verhuur van een safaritent.

Ondernemingsplan maken

Hoewel je in het begin vooral kosten maakt bij het openen van een camping, is het na verloop van tijd uiteraard de bedoeling dat je winst gaat maken. Een ondernemingsplan kan je hierbij helpen. Als je een financiering wilt aanvragen, is het vaak zelfs noodzakelijk om zo’n plan te schrijven. Doe dit zelf of schakel er hulp bij in. Je neemt verschillende zaken op in het ondernemingsplan. Denk aan je persoonlijke kwaliteiten, de omschrijving van je bedrijf en idee, een analyse van je concurrenten en een marketingstrategie. Het helpt je natuurlijk direct om je bedrijf goed op te zetten, met een doordacht plan. Neem ook de verwachte kosten en winst op in het plan, voor de eerste periode.

Regelzaken rond

Neem de tijd voor alle regelzaken die komen kijken bij het openen van een camping. Zo is de kans groot dat je bepaalde vergunningen nodig hebt. Zoek dit goed uit. In veel landen mag je een camping niet zomaar opengooien, maar moeten de vergunningen eerst rond zijn. Hier kan best wat tijd overheen gaan. Verder heb je baat bij verzekeringen, om je bedrijf en je terrein te beschermen. Misschien wil je wel personeel inhuren: ga hiernaar op zoek. En neem natuurlijk genoeg tijd om alle benodigdheden in te slaan en om het terrein naar wens in te richten.

De bovenstaande tips maken het mogelijk om een eigen camping te beginnen. Ga het gewoon doen! Als je dit echt wilt, dan gaat het lukken. Je kunt er wel altijd over blijven fantaseren, maar is het niet veel beter om er werk van te maken? Zet die stap en pak lekker door.

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.