Outdoor, Sport & bewegen

Noord-Brabant verkennen op de gravelfiets

4 sep , 2023  

Gravelfietsen zijn hot! Menig fietser heeft sinds corona diens arsenaal uitgebreid met zo’n racefiets met dikke banden. Alhoewel velen deze fiets gebruiken om in de winter op de weg te blijven fietsen, kun je er ook de (niet al te heftige) mountainbike routes van Nederland mee bedwingen. Noord-Brabant bijvoorbeeld biedt tal van prachtige mogelijkheden om te fietsen op je gravelfiets of je mountainbike. Hier zijn enkele van de beste plekken en routes om te verkennen:

 1. Loonse en Drunense Duinen:
  Dit nationale park biedt uitgestrekte zandduinen en mooie bossen. Er zijn veel onverharde paden en routes om te verkennen, perfect voor gravelbikers.
 2. Maashorst & Herperduin:
  In de omgeving van Oss en Heesch liggen twee prachtige gebieden die zich uitermate lenen voor wat offroad plezier. Gravelfietsen in de Maashorst en Herperduin is prachtig en her en der ook best uitdagend.
 3. Biesbosch:
  Dit nationale park bestaat uit een netwerk van rivieren, kreken en eilanden. Er zijn fietspaden en gravelwegen die je door dit unieke landschap leiden.
 4. Kempen:
  De Kempen is een regio in Noord-Brabant met prachtige natuur en landelijke wegen. Je kunt hier lange afstanden afleggen over gravelwegen en genieten van rustige landschappen.
 5. Oisterwijkse Bossen en Vennen:
  Dit natuurgebied heeft veel wandel- en fietspaden, waaronder enkele onverharde paden die geschikt zijn voor gravelfietsers. De vennen en bossen maken het tot een schilderachtige bestemming.
 6. Strabrechtse Heide:
  Deze uitgestrekte heidevelden en bossen bieden geweldige mogelijkheden voor gravelrijden. Er zijn veel kronkelende paden om te verkennen.
 7. Peelregio:
  Het Peelgebied in Noord-Brabant heeft verschillende onverharde paden die perfect zijn voor gravelbiken. De rustige omgeving en het natuurlijke landschap zijn aantrekkelijk voor fietsers.
 8. Maasduinen:
  Dit gebied in het noorden van Noord-Brabant biedt gevarieerd terrein met duinen, bossen en rivieroevers. Er zijn tal van gravelroutes om uit te kiezen.
 9. De Vrachelse Heide:
  Dit heidegebied ligt in de buurt van Oosterhout en heeft een aantal mooie gravelpaden om te verkennen.

Vergeet niet om voor vertrek altijd de lokale regels en voorschriften te controleren. De bossen in Oisterwijk zijn een no-go voor fietsers en in de Loonse- en Drunense duinen mag je enkel op de mtb route fietsen mist je in het bezit bent van een mountainbike vignet. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt, zoals een geschikte gravelfiets en draag uiteraard een helm. Plan je routes zorgvuldig en als je nieuw bent overweeg dan om met een gids op pad te gaan of eerst eens een gravel clinic te nemen. Geniet van je gravelfietstochten in Noord-Brabant!

, , , , , , , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.