50 Plus, Overig

Zo kies je een e-bike die helemaal bij je past!

11 mrt , 2019  

Dat de elektrische fiets een behoorlijk aantal voordelen biedt wisten we natuurlijk al. Het is dan ook helemaal niet raar als je op het punt staat je huidige model in te ruilen voor een elektrische versie. Het kiezen van een e-bike die helemaal bij je past doe je natuurlijk niet zomaar. Je wilt natuurlijk wel een pareltje die helemaal past bij wat jij wil. Sta daarom stil bij het gebruiksdoel en neem dit als leidraad. Als je je e-bike wilt gebruiken voor een mooie, maar bergachtige tocht, in een vakantieland, moet je nieuwe fiets aan andere eisen voldoen dan wanneer je hem eigenlijk alleen gebruikt om naar je werk te fietsen of af en toe een even boodschappen te doen. In deze blog vertellen we je daarom wat écht belangrijk is bij het kiezen van een e-bike.

Kies een model dat helemaal bij je past!
Frame typen zijn er genoeg. Er zit er dus altijd wel een bij die helemaal bij je past. Toch is het ook hier belangrijk om niet te snel een keuze te maken. Ga eerst bij jezelf te rade hoe het gebruik van je nieuwe e-bike er naar alle waarschijnlijkheid uit zal zien. Kost opstappen iets meer moeite dan je zou willen? Kies dan voor een model met lage instap. De kans dat je je balans verliest is dan een stuk kleiner! Het kan ook goed zijn dat je kinderen af en toe meerijden op de fiets. Het is dan handig om te kiezen voor een frame met een brede instap. Vooral als je jonge kinderen regelmatig meerijden en een zitje aan het stuur nodig is, is het wel zo veilig als je zonder problemen op kunt stappen. Heb je de e-bike aangeschaft met als doel deze in te zetten voor uitgestrekte tochten vol snelheid in binnen en buitenland? Dan past een sportief model met goede schokabsorptie beter bij je.

De motor vóór, achter of in het midden?
Naast dat het frametype belangrijk is, is het ook goed om stil te staan bij de motor. Een elektrische fiets motor levert in samenwerking met de accu namelijk de power die bekendstaat als de trapondersteuning. Dit is  dan ook wat een e-bike zo fijn maakt. Het vergt jou namelijk een stuk minder energie om die brug te trotseren of weer eens met fikse tegenwind naar je werk te trappen. Het is hierbij wel belangrijk dat je goed nagaat welk motortype bij je past. Zo hebben elektrische fietsen motoren van verschillende merken en verschilt de plaatsing per fiets. Zo is een e-bike motor geplaatst in het voorwiel, het achterwiel of in het midden van de fiets, tussen de trappers. Iedere positie kent zo zijn vóór- en nadelen, net als het merk en het type. Zo zijn er tal van e-bikes te koop met een motor van kwalitatieve merken. Zo heb je elektrische fietsen met een Bosch middenmotor en wordt het merk Shimano ook steeds vaker gebruikt.

Newtonmeters: dit is wat je moet weten!
Naast het merk en het type motor, is het ook belangrijk om stil te staan bij de kracht van de motor. Deze kracht wordt meestal uitgedrukt in wattages, alleen is het goed om te onthouden dat je je hier niet blind op moet staren. De wattages zeggen namelijk niet zo veel over de daadwerkelijke ondersteuning die je krijgt. Om te bepalen of de mate van trapondersteuning bij je past, is het handiger om Newtonmeters (Nm) als indicatie te gebruiken. Wil je je gloednieuwe e-bike inzetten als fijne stadsfiets? Dan volstaat een Nm van 25 prima. Ben je van plan om je e-bike sportiever in te zetten en flinke kilometers in bergachtige gebieden af te leggen? Dan past een motor met een Nm van 40 tot 60 het beste!

, , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.