Koffie, Lifestyle, Persberichten

5 tips voor de perfecte kop koffie thuis

15 jan , 2018  

Koffie is een van de meest gedronken dranken in Nederland. Sterker nog, zonder koffie zouden de ochtenden voor veel mensen ondraaglijk zijn. Vooral thuis kan een kop koffie echt even een geniet momentje zijn. Benieuwd hoe jij een nóg lekkerdere kop koffie neerzet? Bekijk dan hieronder onze 5 tips.

1. Goede (ongemalen)koffiebonen
Echt lekkere koffie begint met goede bonen. Het is dan ook zeker de moeite waard om je erin te verdiepen welke koffieboon bij jouw smaak past. Wist je bijvoorbeeld dat er wereldwijd bijna 100 verschillende koffiebonen zijn te vinden? De smaak van de boon hangt onder andere af van de plant, maar ook van de grond waarin hij staat. Dat verklaart ook waarom de ene kop koffie compleet anders smaakt dan de andere.

De bekendste koffiebonen zijn:

  • Arabica boon: veruit het populairste en met een verfijnde geur, een zachte, volle smaak en relatief laag cafeïnegehalte
  • Robusta boon: krachtiger en voller van smaak. Ook zijn ze iets bitterder, waardoor ze voornamelijk als melange (dus gemixt met andere koffiebonen) worden gebruikt

Binnen deze twee soorten zijn allerlei variaties te vinden. Ontdek dus welke jij het lekkerste vindt!

Tip: Optimaal van je koffiebonen genieten? Kies dan niet voor gemalen koffiebonen, maar maal zelf je koffiebonen. Zo blijft de smaak veel beter behouden.

2. Een goede koffiemachine
Een tweede zeer belangrijke factor is het apparaat dat je gebruikt. Ook hier heb je allerlei keuzes. Ga je voor ambachtelijk koffie zetten met een percolator, French Press of espressopotje? Of juist voor een luxe koffiemachine of espressoapparaat? Laatst genoemde is ideaal als je op zoek bent naar goede koffie, maar dan wel zo gemakkelijk mogelijk. Experimenteer je graag zelf wat? Dan is bijvoorbeeld een percolator erg leuk.

Ook hier lopen de smaken van de verschillende zetmethodes uiteen. Dus ga op verkenning uit welke bij jouw wensen en smaak past.

Tip: op zoek naar optimaal gemak? Kies dan voor een koffieabonnement van Coffee@Home en ontvang een topkwaliteit Jura koffiemachine én elke maand verse bonen.

3. Voorwaarden voor de perfecte kop koffie
Zet je koffie met de hand? Houd dan de volgende richtlijnen aan bij het zetten:

  • Maal je bonen pas op het laatste moment
  • Zorg dat het water tussen de 90 en 96 graden is
  • De gemiddelde kop koffie heeft een verhouding van 7 gram koffie op 120 ml water. Test hier wat voor jou de beste verhouding is

4. Schoonhouden en onderhouden
Uit een vies apparaat krijg je natuurlijk geen optimale koffie. Houd daarom je apparaat goed schoon. Zeker als je werkt met bijvoorbeeld een filterapparaat of percolator is het een must om deze goed te reinigen. Heb je een koffiemachine? Bekijk dan hoe je deze het beste kunt onderhouden. Dit komt zowel de smaak als levensduur ten goede.

5. Koffie bewaren
Zo lang mogelijk van je koffie genieten? Doe dan je voordeel met de volgende tips:

  • Laat verpakte koffie zo lang mogelijk dicht en bewaar deze in de koelkast. Wil je de gesloten verpakking maanden kunnen bewaren? Leg ze dan in de vriezer
  • Bewaar geopende koffie in een afsluitbare bus en zet deze in de koelkast
  • Voorkom dat bonen te lang in het bonenreservoir van de machine zitten

6. Voorverwarmde kopjes
Tot slot een simpele bonus tip: verwarm je kopjes voor door er bijvoorbeeld heet water in te doen. Dit zorgt dat de koffie minder snel afkoelt en de smaak beter behouden blijft.

Tot zover de tips van Coffee @ Home voor een heerlijke bak koffie. Dat hij maar mag smaken!

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.