Sport & bewegen

Emtea, Irem Natural en Niva detox? Niet doen!

18 okt , 2016  

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor het gebruik van voedingssupplementen (thee en capsules) van Emtea, Irem natural en Niva detox. Deze producten zijn vermengd met geneesmiddelen en kunnen daardoor levensgevaarlijk zijn. De supplementen zijn via internet te koop als afslanksupplementen. Dit gebeurt via webshops, Facebook en Marktplaats. Daarnaast worden dergelijke producten ook aan de deur verkocht.

Uit analyse van deze voedingssupplementen door het Rikilt en het RIVM blijkt dat deze producten zijn vermengd met stoffen die ook in geneesmiddelen voorkomen. Het gaat onder andere om sibutramine, een voormalig geneesmiddel dat in 2010 door de European Medicines Agency (EMA) van de markt is gehaald.

Gevaarlijke stof sibutramine
Mensen die sibutramine binnenkrijgen (10-30 mg/dag) kunnen last krijgen van duizeligheid, slapeloosheid en een droge mond. Er zijn ook aanwijzingen dat sibutramine vaatvernauwing in de longen en hart- en herseninfarcten kunnen veroorzaken.

Overlijden
De NVWA heeft een melding ontvangen waarbij een jonge vrouw die een dergelijke afslankthee gebruikte zou zijn overleden aan acute hartproblemen. Daarnaast zijn er meldingen bij het Bijwerkingencentrum Lareb en het NVIC (vergiftigingen informatiecentrum) binnengekomen over soortgelijke producten van mensen die ernstige bijwerkingen ervaren, zoals angst, hoge hartslag, hoge bloeddruk, misselijkheid en duizeligheid. Er wordt dringend aangeraden de betreffende producten niet te gebruiken.

Handelsverbod
Het is verboden om nog langer in deze producten te handelen. Bedrijven die 1 of meer van deze producten in hun assortiment hebben, moeten zich melden bij de NVWA.

Contactgegevens NVWA
Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het klantcontactcentrum van de NVWA of bellen met 0900 03 88.

Journalisten kunnen contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA: 088 22 33 700.

Bron:  NVWA

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.