Sport & bewegen

Is Zweden het wandelland van 2021?

3 mei , 2021  

Zweden is het grootste land van Scandinavië, ook is het 11 keer groter dan Nederland. Terwijl het zuiden en oosten van Zweden relatief vlak is, bestaat het binnenland uit heuvels en dalen. Voor iedereen is er wat wils, van ongerepte natuur met elanden, beren en wolven tot de talloze meren in het zuiden. Kortom, een ideale wandelvakantie. Maar wat kenmerkt Zweden nog meer als wandelland? Een ding is zeker, je moet de juiste wandelschoenen voor heren of dames aantrekken als je gaat wandelen in Zweden. Anders wordt langdurig wandelen heel lastig.

Klimaat

In Zweden heb je te maken met verschillende soorten klimaten. In de hoger gelegen gebieden in het noorden heerst er een poolklimaat. Dit houdt in dat er veel sneeuw valt en de temperaturen laag zijn. Maar ga je wandelen in het zuiden van Zweden, dan is de temperatuur ongeveer gelijk aan de temperatuur in Nederland. Het enige klimaatverschil tussen Zweden en de Benelux is de duur van de seizoenen. De winters duren in Zweden namelijk tot ongeveer eind Mei. De zomers zijn constant en hebben gemiddeld een temperatuur tussen de 25 en 30 graden.

Plaatsen die je als wandelaar moet bezoeken

Zweden kent veel verschillende soorten wandelgebieden. Nu zijn er natuurlijk ook verschillende soorten wandelaars. Er zijn mensen die aan een stuk doorlopen en er zijn mensen die ook onderweg dingen willen zien. 2 plekken die iedereen kan bezoeken zijn de nationale parken Fulufjället en Tiveden. Het park Fulufjället heeft de grootste waterval van Zweden. Het park Tiveden heeft een wonderschone natuur en er is onder andere een oude wolvenval te zien. Mocht je toch ergens anders willen wandelen, dan heeft Zweden nog 27 andere nationale parken en 4000 andere natuurgebieden.

De juiste uitrusting

Of je nu in Zweden of een ander land gaat wandelen, het is wel belangrijk om de juiste wandelschoenen te dragen. Hiermee bescherm je jouw voeten en zo kun je extra lang blijven lopen. Denk hierbij aan wandelschoenen van bijvoorbeeld Royal Robbins. Aangezien een wandeltocht lang kan duren is het niet onverstandig om Nordic walking/trekking stokken aan te schaffen. Hierdoor tillen je voeten minder gewicht waardoor je weer langer kunt lopen.

Mocht je niet willen wandelen, dan is dit ook geen probleem. Zweden heeft een uitgebreid wegen- en spoornetwerk. Hierdoor kun je bijna overal terechtkomen met de auto en de trein waardoor je minder hoeft te wandelen.

, , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.