Sport & bewegen

Kunstgras: is het veilig of niet?

28 jan , 2018  

Veel sportclubs werden opgeschrikt door het nieuws dat kunstgras mogelijk schadelijk was voor de gezondheid. Vooral met veel sportende kinderen op het veld is het niet de bedoeling dat de materialen van slechte kwaliteit zijn. Sommige rubberkorrels leken de kans op kanker te vergroten. Hierdoor stelden natuurlijk steeds meer mensen zich de vraag of kunstgras in de tuin ook veilig is.

Rubber of zand
Alle soorten kunstgras moeten ingestrooid worden. Dit betekent dat er iets tussen de verschillende sprietjes gestrooid moet worden om het gras overeind te houden. Hierdoor blijft het kunstgras er net zo echt uitzien als een gewoon gazon. Bij sportclubs wordt dit vaak gedaan met rubberen korrels, terwijl er voor achtertuinen vrijwel altijd zand wordt gebruikt. Rubber kan veel meer verdragen, wat natuurlijk nodig is met al die sporters. In een gewone achtertuin is zand stevig genoeg om het gras netjes te houden. Het zijn nou juist die rubberen korrels die de kans op kanker mogelijk zouden verhogen. Kunstgras dat met zand is ingestrooid is dus helemaal veilig.

Risico op brandgevaar
Naast de discussie rondom kankerverwekkende stoffen, staat kunstgras ook vaak negatief in het daglicht vanwege het risico op brandgevaar. Toch is die angst helemaal nergens voor nodig. De materialen in kunstgras zijn niet zozeer ontvlambaar, maar kunnen wel smelten tijdens een brand. Er zijn manieren om kunstgras zo veilig mogelijk te maken. Zo is het gebruikelijk om het kunststof te impregneren met een brandwerende stof. Ook het ingestrooide zand zorgt ervoor dat een mogelijke brand gedempt wordt.

Giftige stoffen?
Mensen zijn vaak huiverig wanneer het op kunststof aankomt. Vooral de angst voor giftige stoffen is groot. Wanneer je je kunstgras bij een betrouwbare winkel koopt, zoals www.Grasexpert.com, is deze angst helemaal niet nodig. Betrouwbare producenten werken namelijk alleen maar met stoffen die volledig veilig zijn voor mens en dier. Je kinderen en huisdieren kunnen dus zorgeloos op het prachtige gazon spelen. Ook op het gebied van milieu is kunstgras niet schadelijk. Je tuin blijft dus gezond wanneer je kunstgras aan laat leggen!

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.