Sport & bewegen

Tips voor een geslaagde fietstocht met kinderen

4 jun , 2021  

Wij Nederlanders stappen graag op de fiets. Niet alleen om ons van A naar B te brengen, maar ook omdat we het fietsen zelf leuk en ontspannend vinden. Hoe maak je een fietstocht met kinderen ook leuk en ontspannend? Fietsen met kinderen kan namelijk best uitdagend zijn. Hoe zorg je ervoor dat ze het niet na een half uurtje alweer zat zijn? Wij delen onze tips!

Fiets niet te ver

Als kinderen het naar hun zin hebben, hebben ouders dat vaak ook. Onze eerste tip is: maak het niet te gek wat betreft afstand. Kinderen hebben een beperkte actieradius met hun kortere benen en kleinere fietsen. Pas dus ook zeker je tempo aan. Twintig tot dertig kilometer is voor de meeste kinderen de maximale afstand voor een fietstocht.

Las leuke pauzes in

Dus, maak je tocht niet te lang en neem ruim de tijd voor pauzes. Plan je route zo dat je meerdere leuke tussenstops kunt maken. Denk aan een pannenkoekenhuis, een meertje of riviertje waar je kunt pootje baden, een speeltuin of een ijszaak. Dit soort pauzes maakt de tocht lekker afwisselend en afwisseling is natuurlijk hét toverwoord. Veel VVV’s bieden ook speciale kinderfietsroutes, themaroutes of zelfs speurtochten op de fiets aan, dus dat is zeker het navragen waard.

Zorg voor een goede kinderfiets

De volgende tip is: zorg voor een goede fiets. Kinderen moeten nu eenmaal sneller trappen aangezien hun fiets wat kleiner is. Daarom is een degelijke en soepel rijdende kinderfiets geen overbodige luxe. Zorg ook zeker dat jouw kind op de juiste maat fiets rijdt. Als een fiets te klein is krijgen kinderen nog sneller vermoeide benen. Is de fiets te groot? Dan is de kans groter dat zij de fiets niet helemaal goed onder controle kunnen houden, dat is dan weer gevaarlijk in het verkeer. Een goed passende fiets is dus van groot belang. Op zoek naar een goede kinderfiets? Bekijk hier fietsen voor kinderen van alle leeftijden.

Laat kinderen de route lezen

Zijn je kinderen iets ouder en kunnen ze al lezen? Betrek ze dan bij het volgen van de route. Kies een knooppuntenroute waarbij ze kunnen speuren naar het volgende knooppunt. Bovendien is het leerzaam om bordjes in de gaten te houden en een route leren volgen. Laat ze voorop fietsen om alles in de gaten te houden. Ze vinden het ongetwijfeld leuk om op deze manier ‘de leiding’ te nemen.

Met deze tips wordt een fietstocht met jouw kids sowieso een succes en zullen ze zeker vragen om dit nog eens te doen!

,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.