Sport & bewegen

Waarom de e-bike juist in Nederland zo’n succes is

17 mrt , 2020  

Het kan je niet zijn ontgaan: de e bike is in ons land met een flinke opmars bezig. Overal zie je ze voorbijkomen, fietsers die opeens een stuk harder gaan dan jij, terwijl je toch flink doortrapt. Hoe komt het toch, dat die elektrische fiets juist in Nederland zo’n succes is?

We zijn een fietsland
Het moge duidelijk zijn: fietsen wordt ons met de paplepel ingegoten. We kijken niet raar op als een vader of moeder met meerdere kinderen voorop en achterop de fiets voorbijkomt. Als kleuter al op de fiets naar school is heel normaal, en dat ons land zo goed op fietsers is ingericht, zien we eigenlijk alleen als we in het buitenland zijn. Daar zie je nauwelijks fietspaden, zijn er geen keurige stallingen om je fiets neer te zetten op straat, en is fietsen kortom veel minder ingeburgerd dan het bij ons is. Het is dan ook niet raar dat een nieuwe ontwikkeling qua fietsen, en zo mogen we de elektrische fiets wel noemen, juist bij ons zo snel populair is geworden.

We hebben zo vaak wind tegen
We fietsen in Nederland dus graag, maar hebben ons klimaat niet altijd mee. Het waait in ons land vaak, en om een of andere reden lijken we de wind altijd tegen te hebben. Zeker in onbebouwde gebieden, kan dat ervoor zorgen dat je nauwelijks vooruit kunt komen. Hartstikke leuk, die fietscultuur in ons land, maar die tegenwind verpest het plezier soms flink.

Ook om die reden zijn we zo dol op de e-bike. Die zorgt er namelijk voor dat wind tegen alleen nog effect heeft op je kapsel, en niet meer op hoe hard je moet trappen om vooruit te komen.

Er is een mooie regeling via de werkgever
Een elektrische fiets is aardig aan de prijs, waarmee we meteen een reden te pakken hebben dat lang nog niet iedereen ervoor gezwicht is. Sinds een fietslease via je werkgever mogelijk is, is ook de aanschafprijs voor veel mensen geen horde meer. Via deze nieuwe regeling hoef je de fiets namelijk niet meer te kopen, maar lease je hem voor pakweg 5 euro in de maand en mag je erop rijden zoveel als je wilt.

De afstanden zijn te overzien
Ons land is niet zo groot, je zou het zelfs tamelijk klein kunnen noemen. Dat betekent dat de afstanden goed te overzien zijn. Kun je in uitgestrekte landen soms rustig een uur met de auto onderweg zijn naar de volgende stad, is dit in Nederland niet het geval. We zijn een compact landje, waar alles dicht tegen elkaar aan is gebouwd. Dat zorgt ervoor dat we niet per se een auto nodig hebben, maar veel ook op de fiets kunnen doen. Door gebruik te maken van een urban e-bike, worden de afstanden die we zonder moeite en binnen een acceptabele tijd kunnen overbruggen nog een stukje groter.

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.