Sport & bewegen

Wat is de beste periode om uw fietsaccu te laten reviseren?

20 dec , 2019  

Het begrip reviseren of refurbishen is de laatste jaren bekender geworden bij een breed publiek. Zeker bij dure elektronica, zoals laptops en smarthphones, kiezen steeds meer consumenten ‘opgelapt’ product tegen een gereduceerd tarief. Behalve vanwege het kostenvoordeel kiezen veel mensen voor revisie omdat het duurzamer is.

Door de groeiende populariteit van de e-bike in Nederland krijgt ook revisie van elektrische fietsaccu’s een grotere doelgroep. Bij revisie worden de meeste onderdelen van de originele accu hergebruikt en enkel de slijtageonderdelen vervangen. Het nadeel van reviseren is dat de groeiende populariteit voor steeds langere wachttijden zorgt, waardoor de e-bike soms weken niet gebruikt kan worden, zeker in het hoogseizoen. De vraag is dus: wat is de meest gunstige periode om een fietsaccu te laten reviseren?

Periode oktober t/m januari
Dit is doorgaans de minst drukke periode voor reparateurs. Voordeel van reviseren in het najaar is dat de drukte in die periode minimaal is. Het kan zomaar zijn dat de accu binnen een paar dagen al gereviseerd kan worden. Dit is met name handig voor mensen die hun e-bike voor woon-werkverkeer gebruiken en de accu niet lang kunnen missen.

Veel recreatieve fietsers bergen de e-bike op en denken er niet over na om in de winter een reparatie aan de fiets te laten uitvoeren. De daling van het aantal aanvragen buiten het hoogseizoen is ook terug te zien in de prijs. Vaak zijn er in de winterperiode kortingsacties om het aantrekkelijker voor de consument te maken om in de winter voor revisie te kiezen.

Het nadeel van revisie is dat het even kan duren voordat de fietsaccu getest kan worden als de weersomstandigheden tegenzitten, waardoor er een investering gedaan wordt waar men pas maanden later van profiteert. Zeker als de fiets niet regelmatig gebruikt wordt is dat ook niet goed voor de batterij.

Periode maart t/m juli
Over het algemeen is dit de drukste periode voor hele fietsenbranche en het meest voor de hand liggend om in dit seizoen aan revisie te denken. De winter loopt ten einde, mensen halen de elektrische fiets weer uit de schuur en willen dat hun e-bike weer in topconditie is voor het fietsseizoen. Voordeel van reviseren in het voorjaar is dat de accu direct getest en intensief gebruikt kan worden.

Nadeel is dat de veel consumenten zich tegelijk bewust worden van de verslechterde conditie van hun fietsaccu als ze de fiets na de winter opnieuw in gebruik nemen. Velen hebben de e-bike gedurende de winter niet gebruikt en zodoende ontstaan de meeste complicaties in het voorjaar. Dit heeft als gevolg dat veel mensen in het voorjaar gedurende een korte periode tegelijk hun accu opsturen voor reparatie. Dit zorgt voor een grote drukte en lange wachttijden.

Conclusie:
De beste periode is dus om net voor (februari) of net na (augustus-september) de piek van het hoogseizoen een fietsaccu revisie aan te vragen. Op dat moment zijn de wachttijden relatief kort en kan men direct van de gereviseerde accu gebruik maken. Helaas komen veel mensen er pas in maart achter dat hun fietsaccu in slechte conditie is en kunnen ze er maar kort mee fietsen. Wachten tot augustus is dan geen optie. Iedereen die de fiets vrijwel dagelijks gebruikt (dus ook in de winter) kan er voor kiezen om de accu in de wintermaanden te laten reviseren. De accu wordt dan immers vrijwel direct weer in gebruik genomen, wat beter is voor de conditie van de batterij.

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.