Lifestyle, Wijn & Bubbels

De wereld van bubbels

31 mrt , 2020  

Mensen hebben het wel vaak over Champagne, maar de kans is groot dat ze op dat moment heel wat anders aan het drinken zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten mousserende wijnen die niet over één kam te scheren zijn.

Champagne
Wat Champagne betreft geldt: Champagne mag alleen Champagne heten wanneer het in de afgebakende Franse regio Champagne wordt gemaakt. En dan ook nog eens volgens de strikte regels die daar gelden. De belangrijkste druivenrassen zijn Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Chardonnay is een wit druivenras, maar de andere twee zijn blauwe druivenrassen. Toch worden daar over het algemeen witte Champagnes van gemaakt. De prijzen voor een stuk wijngaard zijn hoog in de regio en de prijs per kilo druiven ook. Niet zo gek dus dat Champagne wat duurder is dan veel andere mousserende wijnen.

Crémant
In veel Franse regio’s worden mousserende wijnen gemaakt, maar die mogen de naam Champagne dan niet dragen. Deze wijnen worden verkocht als Crémant. Deze wijnen ondergaan dezelfde wijnbereiding als Champagne, maar waar Champagne minimaal vijftien maanden in de kelder moet rijpen, is dat voor een Crémant negen maanden.

Cava
Cava is het Spaanse antwoord op Champagne. Deze mousserende wijn wordt op dezelfde manier gemaakt als in de Champagneregio. De wijnen hoeven wat minder lang in de kelder te rijpen en er worden andere druivenrassen gebruikt. Macabeo, Parellada en Xarel-lo zijn de traditionele druivenrassen, maar er mag bijvoorbeeld ook Chardonnay voor gebruikt worden. Cava is een zeer goed alternatief voor Champagne wanneer de hand iets op de knip gehouden moet worden.

Prosecco
Prosecco vinden we in Italië en wordt gemaakt van de druif Glera. Er zijn simpele en goedkope Prosecco’s, maar ook duurdere exemplaren. Deze duurdere exemplaren zijn vaak op dezelfde manier als Champagne bereid en komen van de beste wijngaarden. Maar de goedkopere exemplaren mogen en kunnen op een wat minder intensieve manier gemaakt worden. Dat verklaart gelijk de daling in de prijs. Het nadeel is alleen wel dat de complexiteit van de smaak ook achteruit gaat. Het is maar net wat je zelf wil en wat je ervoor wil betalen. Prosecco’s kunnen met een champagnekurk op de markt komen of met schroefdop. Dat heeft alles te maken met de druk die in de fles zit. Bij een ‘frizzante’ is de druk veel lager en voldoet een schroefdop. Let er wel dat de wijn ook een stuk simpeler is. Een ‘spumante’ heeft behoorlijk wat druk achter de kurk en daarom is een kooitje om de kurk, muselet genoemd, hard nodig.

, , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.