Wijn & Bubbels

Rode wijn of een uurtje sporten?

2 sep , 2022  

Goed nieuws voor de levensgenieters onder ons! Uit een onderzoek van de Universiteit van Alberta in Canada blijkt namelijk dat een glas rode wijn net zo’n goede uitwerking heeft als een uur sporten. In rode wijn zit nameljk het stofje resveratrol, dat voor dezelfde effecten zou zorgen als een uurtje zweten in de sportschool.

Polyfenol
Resveratrol is een polyfenol dat in diverse plantensoorten voorkomt, maar vooral in de schil van blauwe druiven. Volgens onderzoeker Jason Dyck zou de stof je hartfunctie en spierkracht verbeteren en de kans op dementie en kanker verkleinen.

Dit is niet de eerste keer dat onderzoek uitwijst dat rode wijn goed voor je gezondheid kan zijn. Al in de jaren 80 ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat de polyfenolen (die door de wijnstok worden aangemaakt om de druiven te behoeden voor rotting) in rode wijn een positief effect op de gezondheid hebben: ze verhogen namelijk het immuunsysteem, werken antiseptisch, ontstekingsremmend en vooral anti-oxidatief.

Witte wijn
Maar is dan alleen rode wijn gezond voor je? Gelukkig voor de witte wijnliefhebbers bevatten ook witte druiven polyfenol, alleen niet in de mate van blauwe druiven. Dat komt doordat witte druiven geperst worden, terwijl de vergisting van rode wijn in aanwezigheid van de druivenschil gebeurt.

Nog een gezondheidsvoordeel: alcohol werkt beschermend voor het hart (mits met mate geconsumeerd natuurlijk!) doordat het de bloedvaten laat ontspannen, het goede HDL-cholesterol verhoogt en juist het slechte LDL-cholesterol verlaagt.

Hmmm… ik denk dat ik mijn racefiets of mountainbiketraining voorlopig toch nog maar niet ga vervangen door een glas Rioja :-/

Het bericht Rode wijn of een uurtje in de Gym? verscheen eerst op Wijnbloggers.

, , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.