Auto & Motor

Je garage als parkeerplaats gebruiken: welke garagedeur kiezen?

10 sep , 2020  

Hoewel het aantal mensen dat de garage als parkeerplaats gebruikt door de jaren heen is gedaald, parkeren nog steeds veel mensen hun auto in hun garage. Doe je dat ook en is je garagedeur aan vervanging toe, maar weet je niet welke deur je het beste kunt kopen? Of wil je juist je garage als parkeerplaats gaan gebruiken en weten welke deur je dan het beste kunt kopen? Dan is dit artikel iets voor jou. We gaan je namelijk vertellen welke soorten garagedeuren het meest geschikt zijn.

Garage roldeuren

Hoewel de meeste mensen in de veronderstelling zijn dat roldeuren met name worden toegepast in opslagboxen, zijn ze ook zeker geschikt om de garage mee af te sluiten. We hebben het dan niet over de relatief zwakke en ongeïsoleerde roldeuren, maar over roldeuren die geschikt zijn om als volwaardige garagedeur te gebruiken. Het grote voordeel van garage roldeuren, is dat ze tijdens het openen verticaal omhoog opgerold worden. Daardoor neemt het deurblad geen ruimte in beslag in de garage zelf een hou je ook nog ruimte over om bijvoorbeeld spullen onder het plafond te hangen. Bovendien is de kans dat het deurblad tijdens het openen tegen je auto aankomt uitgesloten, de deurpanelen gaan immers verticaal omhoog.

Soorten roldeuren

Er zijn geïsoleerde en ongeïsoleerde roldeuren verkrijgbaar. In principe is een ongeïsoleerde variant voldoende als je de garage alleen wilt gebruiken om de auto erin te parkeren. Wil je ook regelmatig tijd doorbrengen in de garage, omdat je bijvoorbeeld aan je auto wilt sleutelen, dan adviseren we een geïsoleerde roldeur. Op die manier hou je tocht en kou buiten de garage.

Openslaande garagedeuren

Openslaande garagedeuren bestaan uit twee deurbladen die los van elkaar geopend en gesloten kunnen worden. Het grote voordeel van openslaande deuren voor garages is dat ze geen ruimte in de garage innemen. De deurbladen klappen immers naar buiten toe open. Maar dat brengt ons ook gelijk bij het nadeel als je de garage als parkeerplaats wilt gebruiken. Doordat de deurbladen naar buiten toe openkantelen, kun je de auto dus niet vlak voor de garagedeur parkeren. De kans op schade aan je auto, omdat je de deur opent terwijl je te dicht op de deurbladen geparkeerd staat, is immers aanwezig.

Dus openslaande garagedeuren zijn met name geschikt als je een oprit hebt. Heb je die niet, dan kun je beter voor een roldeur kiezen.

Sectionaaldeuren

Sectionaaldeuren bieden dezelfde voordelen als een roldeur, met als verschil dat de deurpanelen tijdens het openen onder het plafond worden gehangen. Verder oogt een sectionale garagedeur zeer strak en zijn er tal van uitvoeringen verkrijgbaar, waardoor je de uitstraling van de garagedeur goed kunt laten aansluiten op de rest van je woning.

Zijdelingse sectionaal deuren

Zijdelingse garagedeuren zijn hetzelfde als ‘normale’ sectionaaldeuren, met als verschil dat de deurpanelen niet verticaal maar horizontaal geopend worden. Zijdelingse sectionaaldeuren zijn ideaal als je naast de auto ook je fiets in de garage wilt parkeren. Je hoeft de deur immers slechts gedeeltelijk te openen om de garage in en uit te kunnen gaan.

Alle soorten garagedeuren in één overzicht

Ben je na het lezen van dit artikel nog niet helemaal zeker van je keuze en wil je alle soorten garagedeuren nog eens goed met elkaar vergelijken? Bekijk dan dit handige overzicht van alle soorten garagedeuren die te koop zijn. Zo weet je zeker dat je goed geïnformeerd straks de juiste garagedeur koopt!

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.