Gezondheid

Hoe ga je om met een cheatday op je verjaardag?

22 jun , 2022  

Al maanden ben je druk bezig om gezonder te leven. Inmiddels ben je al heel wat kilo’s lichter, zit je lekker in je vel en voel je je een stuk fitter. Na al die tijd ben je het een stuk meer gewoon om gezonder te eten en lukt het je gemakkelijker om bewerkt voedsel en ‘ongezond’ eten te laten staan. Dat laatste zetten we bewust tussen haakjes, want al het eten is er immers om te voeden. Zolang de juiste balans bestaat, is er eigenlijk geen gezond of ongezond. Dat zal je bij het aannemen van jouw nieuwe levensstijl ook wel geleerd hebben. Maar dan komt die ene dag, je verjaardag. En het liefst wil je een taart bestellen, chips in huis halen en jezelf trakteren op je favoriete afhaalmaaltijd. Kan dat eigenlijk wel? Past dat wel in je nieuwe dieet?

Natuurlijk! Een cheatday wordt al sinds oudsher genoemd in diëten. Het geeft helemaal niet als je een keer een dagje zondigt. Het leven bestaat immers niet alleen uit wortels en water. Balans moet er zijn. Maar hoe ga je om met zo’n ‘cheatday’ op je verjaardag en hoe voorkom je dat je hierin doorslaat?

Wees realistisch

Veel mensen zijn bang dat ze na een dagje (te) veel eten gelijk kilo’s zijn aangekomen. Dat is echter vrijwel onmogelijk. Om één kilo vet aan te komen moet je 7.700 calorieën bovenop je dagelijkse energiebehoefte eten. De meeste mensen lukt dit echt niet binnen een dag. Als je meer eet dan dit, neemt je lichaam het vaak zelfs nog maar nauwelijks op. De weegschaal kan inderdaad na één dag een veel hoger gewicht geven, maar dit is merendeels vocht. Als je weer direct je oude levensstijl oppikt, zal dat gewicht er binnen enkele dagen weer af zijn. Raak dus niet in paniek en ga niet direct zeer restrictief eten, maar ga gewoon door zoals je gewend was. Dan is het geen enkel probleem om een keer te cheaten.

Geen dieet meer

Als je al maanden bezig bent en inmiddels al zeer tevreden bent met het resultaat, kun je wellicht ook bedenken hoe je na de cheatday langzaam van je dieet af kunt stappen. Je gehele leven diëten is niet vol te houden. Daarom is het belangrijk dat je ook gewoon af en toe iets lekkers kunt eten. Dan is er eigenlijk ook geen sprake meer van een cheatday. Uiteindelijk draait afvallen of op gewicht blijven ‘gewoon’ om minder (of precies genoeg) energie binnenkrijgen dan je nodig hebt. Met gezond eten, de porties verkleinen, minder snoepen,  meer water drinken en meer bewegen kom je dan al een heel eind. En dan is er ook nog voldoende ruimte vrij voor af en toe wat lekkers.

Veel mensen werken volgens een 80/20 principe. Hierbij moet 80 procent van de dag verantwoord gegeten worden en is er voor 20 procent van de totale energiebehoefte ruimte voor iets lekkers. Denk bijvoorbeeld aan een koekje bij de koffie of een glas frisdrank aan het einde van de dag. Je kunt er ook voor kiezen om dit principe over de hele week te trekken. Zo kan je bijvoorbeeld in het weekend eens een keer ‘cheaten’ zonder dat dit op de lange termijn effect zal hebben op je gewicht. 

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.