Gezondheid, Koffie

Overdosis cafeïne

31 jan , 2017  

Twee studenten van de universiteit van Northumbria in Groot-Brittannië zullen wel twee keer nadenken voor ze zich nog eens opgeven als vrijwilliger voor een wetenschappelijk experiment. Alex Rosetto en Luke Parkin moesten het equivalent aan cafeïne van 3 koppen koffie opdrinken om te zien welk effecten cafeine heeft op sportprestaties. Maar ze kregen per ongeluk het equivalent van 300 kopjes binnen, tweemaal de dodelijke dosis. De gevolgen waren vreselijk.

“Hadden ze niet in perfecte fysieke conditie geweest, dan hadden ze dit waarschijnlijk niet kunnen navertellen”, klonk het gisteren in de rechtszaal tijdens het proces tegen de universiteit.Het experiment gebeurde in maart 2015. De twee studenten – toen allebei 20 jaar – zouden 0,3 gram cafeïne toegediend krijgen, maar door een rekenfout kregen ze maar liefst 30 gram toegediend. De gevolgen lieten niet op zich wachten. Ze waren amper enkele minuten later al duizelig, zagen niet meer scherp, begonnen te shaken en moesten braken.Ziekenhuis
De twee werden meteen naar een ziekenhuis gevoerd, waar ze dagenlang op de afdeling intensieve zorgen lagen aan een dialysemachine om hun bloed te zuiveren. Rosetto viel in die periode 12 kilogram af, Parkin 10 kilogram. De daaropvolgende maanden hadden ze nog altijd last van neveneffecten, maar intussen konden ze wel hun studie verderzetten.

Bron: HLN.be

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.