Horeca & Gastronomie

Coronamaatregelen in horeca vaak onvoldoende nageleefd

12 aug , 2020  

Bijna de helft van de Nederlandse horecabezoekers vindt dat de coronamaatregelen in horecazaken in het algemeen slecht worden nageleefd. Ruim 59% van alle ondervraagden stoort zich aan de onverschilligheid van medegasten tegenover de coronamaatregelen. Ook vindt 70% van de ondervraagden dat de horeca er niet leuker op is geworden. De 1,5-meterregel is de grote boosdoener.

Politieagentje spelen
Direct na de heropening van de horeca kregen ondernemers er een nieuwe taak bij: ervoor zorgen dat de coronamaatregelen in hun zaak worden nageleefd. Geen makkelijke opgave merkt Hakvoort Professional uit een rondvraag aan hun horecaklanten. Terwijl horecaondernemers extra maatregelen nemen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn het vooral de gasten die zich daar niets van aan trekken. De horecaondernemer is echter verantwoordelijk bij een overtreding van de coronamaatregelen. Dat betekent dat zij zelf de boete – die kan oplopen tot 4000 euro – moeten betalen als gasten in hun zaak niet voldoende afstand houden.

Veel ondernemers zijn het daar niet mee eens. De horeca is de enige branche die zelf verantwoordelijk is voor de handhaving van de 1,5 meter. Het probleem zit hem vooral in het draagvlak onder het publiek. Als een bezoeker weigert om zich aan de regels te houden, kunnen ondernemers vrij weinig doen.

Boetes en sluitingen
Nu de coronabesmettingen weer gestaag toenemen, hebben diverse gemeenten besloten om strenger op te treden wanneer de coronamaatregelen in de horeca worden overtreden. Groningen voert zelfs extra coronamaatregelen in. Het centrum gaat op vrijdag- en zaterdagnacht na 1.30 uur ‘op slot’. Ondernemingen die zich niet aan deze regels houden, lopen het risico om tijdelijk gesloten te worden. Dat gebeurt al in Rotterdam waar burgermeester Aboutaleb eerder deze week drie horecazaken en een sportkantine sloot nadat zij – ondanks verschillende waarschuwingen – de coronamaatregelen niet naleefden. In Amsterdam sloot restaurant No Rules preventief de deuren nadat de GGD bekend maakte dat nog een coronabesmetting te herleiden is naar het bargedeelte van de horecazaak. Eind juli werd al melding gemaakt van vier besmette personen.

Het tegengeluid komt vanuit Den Haag en Scheveningen. Daar mogen de terrassen langer open blijven als de temperatuur stijgt boven de 25 graden. De gemeente versoepelt de regels om de horeca te helpen. Eerder besloot de gemeente al dat terrassen tijdelijk mogen worden uitgebreid.

Aanvullende coronamaatregelen
Van plan om binnenkort uiteten te gaan of een (drukke) stad te bezoeken? Lees dan eerst de coronamaatregels van de betreffende gemeente. Gemeenten mogen namelijk aanvullende coronamaatregelen doorvoeren wanneer zij dat nodig achten. Zo is het in Rotterdam en Amsterdam verplicht om een mondkapje te dragen op drukke locaties in het centrum.

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.