Horeca & Gastronomie

GaultMillau 2015: 43 nieuwe namen, 50 eruit

4 nov , 2014  

GaultMillau 2015: 43 nieuwe namen, 50 eruit

De GaultMillau gids voor 2015 die maandag 3 november in Amsterdam werd gepresenteerd, telt 43 nieuwe vermeldingen. Ongeveer 50 restaurants zijn niet meer opgenomen in de gids. Onder de dalers De Leuf in Ubachsberg en Restaurant Niven. Spetters en Bord’Eau behoren tot de belangrijkste stijgers.

GaultMillau 2015: 43 nieuwe namen, 50 eruit

Van de 43 nieuwkomers scoort Joelia van Mario Ridder het beste met 18 punten. Andere hoog genoteerde debutanten zijn Librije’s Zusje in het Waldorf Astoria in Amsterdam van chef Sidney Schutte (17 pnt) en De Goudplevier in Peize van Leendert Scholtus (16 pnt), zo laat Van Lissum op 3 november aan Misset Horeca weten.

Dalers GaultMillau

De belangrijkste dalers zijn De Leuf in Ubachsberg. Van dit tweesterrenrestaurant overleed eerder dit jaar chef Paul van de Bunt plotseling. Andere dalers die GaultMillau signaleert zijn Seinpost in Scheveningen, Restaurant Niven in Rijswijk, Jerôme in Valkenburg , De Swarte Ruijter in Holten en Scherp in Middelburg.

Stijgers GaultMillau
De belangrijkste stijgers uit de gids zijn: Chapeau! in Bloemendaal (van 18 naar 18,5 punten). De chef van deze zaak  – Jan Sobecki – kreeg ook de award Chef van het Jaar. Ook een andere stijger, sterrestaurant Spetters in Breskens (van 12 naar 16), valt in de prijzen. Chef Laurent Smallegange krijgt de titel Belofte van het Jaar. Daarnaast stijgen De Treeswijkhoeve in Waalre van Dick Middelweerde (bij Lekker behoorde hij tot de belangrijkste dalers) van 17 naar 18 punten, Vinkeles in Amsterdam, Resto Bar Pure-C in Cadzand, Bord’eau in Amsterdamplussen van 17 naar 17,5 punten, ’t Schulten Hues in Zutphen, &samhoud places in Amsterdam, Le Restaurant in Amsterdam, Bij Jef op Texel, De Nederlanden in Vreeland gan van 16 naar 17 punten, La Provence in Driebergen, ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht en De Vierbannen in Ouwerkerk gaan van 15 naar 16 en De Nieuwe Winkel in Nijmegen en Chez Paul in Valkenburg stijgen van 13 naar 15 punten.

De titel Veelbelovend staat in de GaultMillau gids voor 2015 achter 16 namen. Dit belooft een stijging voor volgend jaar als de lijn van dit jaar wordt voortgezet.

Absolute top
Er staan 79 restaurants met 16 of meer punten in GaultMillau 2015. Dit zijn er twee meer dan vorig jaar, De absolute top bestaat uit vier restaurants: De Librijein Zwolle, Inter Scaldes in Kruiningen, De Leest in Vaassen (alle drie 19,5) enBoreas in Heeze(19 punten). Geen enkel restaurant krijgt de volle 20 punten.Sergio Herman is tot nu toe de enige chef in Nederland die honderd procent scoorde in GaultMillau. Hij dit deed met zijn inmiddels gesloten driesterrenrestaurant Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis.

In de gids voor 2015 staan ook 17 Italiaanse restaurants genoemd en 37 Aziatische. Ruim 200 zaken krijgen een speciale melding ‘Prijs/Plezier’. Dat betekent dat ze een prima driegangenmenu serveren voor maximaal 40 euro.

bron: Missethoreca.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.