Horeca & Gastronomie

Lekkerder eten? Het geheim zit in het materiaal van horeca bestek

12 mei , 2023  

Nadat in 2021 in heel Europa plastic bestek in de ban werd gedaan zijn we een van de meest neutrale bestek soorten verloren. Beter voor het milieu, maar jammer voor onze smaakpapillen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het materiaal waarvan ons horeca bestek is gemaakt de smaak van ons eten beïnvloed. Met ruime keuze uit verschillende samenstellingen van onder meer chroom, zilver en staal rijst dus de vraag: voor welk materiaal kun je het beste kiezen?

Het meest gebruikte materiaal in bestek is RVS
Horeca bestek wordt meestal gemaakt uit roestvrij staal, goud, zilver en titanium, maar kan ook sporen bevatten van zink, koper, tin en chroom. De meest voorkomende type horeca bestek is verreweg dat van roestvrij staal, ook wel RVS bestek genoemd. Dit komt doordat het door de roestbestendigheid duurzaam is en ook nog eens relatief goedkoop is om te maken. Bestek van RVS is in verschillende kwaliteiten beschikbaar, variërend van 18/0 tot de hoogwaardige 18/10 variant. 18/0 betekent dat het bestek gemaakt is van 18% chroom en 0% nikkel. Chroom wordt aan staal toegevoegd om het bestand te maken tegen corrosie en roest. Nikkel zorgt ervoor dat je bestek minder snel last krijgt van aanslag en vlekken. Bestek dat 10% nikkel bevat (18/10) is dus van betere kwaliteit en zal langer meegaan dan bestek dat geen nikkel bevat.

Ook steeds meer andere soorten horeca bestek op de markt
Zilveren bestek komt ook veel voor. Dit horeca bestek is iets duurder dan bestek van RVS en vergt veel onderhoud. Nog zeldzamer is bestek van goud: dit wordt eigenlijk alleen gebruikt voor zeer bijzondere gelegenheden. Titanium bestek is daarentegen weer een populaire keuze voor mensen die graag buiten zijn, omdat het sterk, duurzaam en licht van gewicht is.

Om het wegvallen van plastic wegwerpbestek in onze keukens op te vangen is er tegenwoordig ook veel bestek van hout en bamboe op de markt. Dit zijn duurzame en milieuvriendelijke alternatieven voor plastic en hebben ook nog eens een natuurlijke uitstraling. Soms wordt hout ook verwerkt in het heft van horeca bestek.

Welk bestek eet nu het lekkerst?
Met zoveel keuze komt natuurlijk de vraag naar boven waar je nu het beste voor kunt kiezen. Wil je een luxe uitziende keukentafel? Dan kun je wellicht het beste kiezen voor zilveren horeca bestek, maar voor de smaakervaring hoef je het niet te doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zilveren horeca bestek een metaalachtige smaak achterlaat en ook nog eens reacties kan hebben met andere stoffen als sulfaat en zuur.

Ook met horeca bestek van RVS kan met dit probleem te maken krijgen, ondanks dat RVS geen reactie geeft met voedsel. Meestal komt een lichte metaalsmaak doordat het horeca bestek van minder goede kwaliteit is en niet goed schoongemaakt wordt. Het is dus belangrijk dat het bestek regelmatig grondig gereinigd wordt om te voorkomen dat er vuil en bacteriën op blijven zitten. Desondanks blijft RVS onze nummer twee, want de winnaar heeft een flink prijskaartje aan zich hangen.

And the winner is…
Welk bestek je dan het beste kan gebruiken voor je volgende dinnerparty? Dan zul je flink wat geld uit moeten geven, want uit beste uit de test komt toch echt goud. Gouden bestek reageert niet met andere stoffen en heeft ook haast geen metalige smaak, waardoor je zorgvuldig bereide gerecht het beste tot zijn recht komt.

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.