Koffie, Lifestyle

Illy Art Collection door Gillo Dorfles

9 mrt , 2016   Gallery

De allernieuwste illy Art Collection draagt de signatuur van Gillo Dorfles, een van de meest eclectische figuren van de internationale artistieke en culturele scène uit de laatste decennia. Deze kopjescollectie pronkt met patronen die de kunstenaar creëerde en vormt een vrolijke, kleurrijke retrospectieve die de uitgesproken pioniersgeest van Gillo Dorfles weerspiegelt.

Een ongezien samenwerkingsverband met een kunstenaar van internationale allure
Gillo Dorfles, kunstenaar maar tegelijk ook criticus, intellectueel, kunstestheticus en -socioloog, formuleerde als eerste een internationale definitie voor het concept ‘kitsch’ in zijn werk ‘Il Kitsch. Antologia del cattivo gusto’ (Kitsch. Antologie van de slechte smaak). In de loop van zijn carrière groeide hij uit tot een van de meest invloedrijke stuwende krachten van de hedendaagse kunst.

De nieuwe illy Art Collection is geïnspireerd op uiteenlopende designs op textiel die Gillo Dorfles tussen 1937 en 1940 initieel op papier schetste met behulp van de oude egg temperatechniek (een emulsie van eierolie) die de oude meesters in de 15e eeuw gebruikten. Dorfles trachtte deze patronen nieuw leven in te blazen door grafische elementen te herhalen en archetypische tekens een nieuwe betekenis te geven.

Ter gelegenheid van zijn samenwerking met illycaffè maakte Gillo Dorfles ook een nieuwe creatie voor een enkel kopje. Die werd voorgesteld op de overzichtstentoonstelling rond het werk van de kunstenaar die momenteel in Rome loopt in het MACRO-museum (‘Gillo Dorfles. Essere nel tempo’, van 27 november 2015 tot 17 april 2016, een tentoonstelling waaraan illy zijn steun verleent en hielp organiseren). Het unieke blauwe kopje is versierd met witte, gele en oranje motiefjes met een organische vorm. Een origineel decor, naar het evenbeeld van de sprankelende wereld van zijn maker.

illy en Gillo Dorfles: een gedeelde passie voor kunst en cultuur
Allebei zagen ze het levenslicht in Trieste, een stad met een erg gevarieerd cultureel karakter op het kruispunt van verschillende Europese beschavingen. Gillo Dorfles en illycaffè zetten samen de schouders onder een groot artistiek project dat voortvloeide uit gedeelde waarden. Gillo Dorfles promoot sinds lang nieuwe expressievormen met een lucide blik op de toekomst van de kunsten. Zo heeft hij ook altijd al aanstormend talent ondersteund en de nieuwe uitdrukkingsvormen van de hedendaagse kunst omarmd.

“Wij hebben veel gemeen met Gillo Dorfles: dezelfde stad van herkomst en dezelfde passie voor kunst en design; daarnaast delen wij eenzelfde visie op de toekomst, objectief maar ook vol dromen”, vindt Andrea Illy, CEO van illycaffè. “Het was een waar genoegen en een groot plezier om met Gillo Dorfles samen te werken. Het paste perfect in onze artistieke aanpak, waarmee wij nu al twintig jaar de grootste hedendaagse artiesten aantrekken.”

Praktische info:
De illy Art Collection Gillo Dorfles is verkrijgbaar in espresso- en cappuccinokopjes vanaf 29 februari 2016, in de verkooppunten van illy en via www.shop.illy.com:

Doos met 4 espressokopjes – € 66
Doos met 4 cappuccinokopjes – € 86

Over de Illy Art Collection
De serie koffiekopjes die illy sinds 1992 door kunstenaars laat ontwerpen onder de naam illy Art Collection zijn een van de meest tastbare uitingen van de relatie die illy als onderneming onderhoudt met hedendaagse kunst. Sommige van die kunstenaars behoren tot de meest prominente vertegenwoordigers van de internationale kunstscène, anderen zijn aanstormend jong talent. Zij transformeerden een alledaags voorwerp als een witte porseleinen koffiekop (in dit geval ook al onder handen genomen door designer en architect Matteo Thun) tot een cultobject. Van Michelangelo Pistoletto tot Marina Abramovic, van Anish Kapoor tot Daniel Buren, van Robert Rauschenberg tot Jeff Koons, van Jan Fabre tot James Rosenquist, van Jannis Kounellis tot Julian Schnabel, van Louise Bourgeois tot William Kentridge, … Meer dan 70 hedendaagse kunstenaars droegen reeds bij tot de totstandkoming van de collecties en creëerden zo een nauwe band met illy in samenhang met hun eigen artistieke en culturele projecten. Ook jonge kunstenaars werden reeds bij het project betrokken, zoals Norma Jeane en Shizuka Yokomizo. Voor hen biedt de samenwerking met illy een mooie kans om meer bekendheid te verwerven en zich te doen gelden in de internationale kunstwereld. De gesigneerde en genummerde kopjes van de illy Art Collection zijn wereldwijd in beperkte oplage verkrijgbaar in de espressamente illy cafés en winkels en via de site www.illy.com. Eenmaal uitverkocht worden de kopjes niet meer in productie genomen.

, , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.