Gezondheid, Koffie, Lifestyle

Kater? Koffie!

7 mrt , 2016  

Hou je wel van avonden flink doorzakken, dan heeft je lever het zwaar te verduren. Onderzoekers hebben het medicijn gevonden om de schade aan je lever beperkt te houden, namelijk koffie.

Twee bakken extra
Meer van dit zwarte goud zou de schade aan je lever vermideren die veroorzaakt wordt door overmatig eten en alcoholgebruik. Onderzoekers hebben data geanalyseerd van negen eerdere studies, waar in totaal meer dan 430.000 mensen aan deelnamen. Ze kwamen tot de conclusie dat het drinken van twee extra koppen koffie per dag het risico op levercirrose (leverweefsel dat zo erg beschadigd is dat het niet meer kan herstellen, red.) met 43 procent verlaagt. Eén kop per dag is goed voor een verlaging van 22 procent. Voor drie koppen geldt een percentage van 57 procent en voor vier koppen een percentage van 65 procent.

De leverziekte wordt niet alleen veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, ook hepatitisinfecties, een verstoring van je immuunsysteem, obesitas en diabetes kunnen cirrose veroorzaken. „Cirrose kan fataal zijn en er is geen medicijn tegen”, aldus dokter. Oliver Kennedy van Southampton University. „Daarom is het interessant dat de ontwikkeling van cirrose mogelijk verminderd wordt door koffie: een goedkope en geliefde drank.”

In maar liefst acht van de negen studies die de onderzoekers geanalyseerd hebben, kwam naar voren dat het verhogen van de koffieconsumptie duidelijk geassocieerd wordt met een verlaging van het risico op de ziekte.

Kennedy waarschuwt dat we nu niet ineens massaal moeten grijpen naar zoete koffies met karameltopping. Ook zegt hij dat het nog niet helemaal duidelijk hoe koffie tot een gezondere lever zou leiden en of het uitmaakt van welke koffieboon je je warme drank drinkt. „Koffie bevat honderden chemische verbindingen en het is onduidelijk welke van deze verantwoordelijk is voor de bescherming van je lever”, verklaart Kennedy tegenover Reuters.

„Koffie bevat veel antioxidanten, maar het drinken van een paar bakken per dag zal de schade die je lever eventueel al heeft helaas niet ongedaan maken”, voegt voedingsdeskundige Samantha Heller toe.

Het allerbeste advies blijft natuurlijk om weinig tot geen alcohol te drinken.

Bron: Metronieuws.nl

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.