Chocolade, Koffie

Prijzen van koffie, suiker en cacao gaan stijgen

8 feb , 2016  

Hoewel 2016 begon met lagere prijzen voor koffie, cacao en suiker zullen de prijzen van deze agrarische grondstoffen de rest van het jaar stijgen, zo meldt een rapport van ABN Amro.We staan zelfs aan de vooravond van een suikertekort, aldus de bank.

Afgelopen jaar daalden de prijzen van koffie met 18%. Vooral in de eerste helft van 2015 tuimelden de koffieprijzen naar beneden. Dit jaar ziet het beeld er anders uit. De koffieproductie zal dit jaar minder zijn dan in het jaar 2014-2015 verwacht ABN Amro. Dit in combinatie met 2,4% stijging van de vraag zal de koffieprijs doen stijgen. De meeste vraag is afkomstig uit opkomende economieën, terwijl de koffieproductie zucht onder droogte die mogelijk zorgt voor een lagere opbrengsten dit najaar. Een lichte prijsstijging is dan onvermijdelijk.

Suiker
Dan suiker. Na vijf jaar van overschotten kan de suikermarkt zich opmaken voor een productietekort, meldt ABN Amro. De prijsval die in 2010 inzette, komt zo tot een einde. Droogte in grote delen van Zuidoost –Azië en een gemiddelde consumptiegroei van 2% zorgen voor een oplopend suikertekort in 2016 en 2017. Hierdoor stijgen de prijzen dit jaar met 15% ten opzichte van 2015. Positief is wel dat de suikerproductie in Brazilië zicht dit jaar weer herpakt.

Cacao
In tegenstelling tot koffie en suiker daalt de prijs van cacao dit jaar, staat in het ABN Amro-rapport. In 2015 stegen de prijzen van deze grondstof met 10%. “Maar in de eerste weken van 2016 moest cacao deze weer prijsgeven”, schrijft de bank in zijn rapport. Dit komt door de margedruk voor industriële producten en de daling van de prijs van cacaobonen als gevolg van een beter dan verwachte productie. ABN Amro gaat uit van een 10% lagere cacaoprijs vergeleken met vorig jaar. Daarmee blijft de prijs van deze grondstof wel “relatief hoog”, stelt de bank.

Bron VMT.nl

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.