Horeca & Gastronomie, Ondernemen

Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers hygiënisch hun werk kunnen doen?

9 jun , 2020  

Misschien staat het al jarenlang hoog op je lijstje, of misschien heeft het pas recenter je aandacht gekregen. Het moge inmiddels echter wel duidelijk zijn dat hygiëne een belangrijk onderdeel in ons dagelijks leven is, en dus ook op de werkvloer. Hoe kun je er als werkgever voor zorgen dat je medewerkers zo hygiënisch mogelijk hun werk kunnen doen? En hoe kun je er als werknemer zelf aan bijdragen dat je op dit gebied veilig te werk gaat?

Het kan van levensbelang zijn
We waren er met zijn allen misschien niet zo heel erg mee bezig. Ja, natuurlijk, we wasten na een bezoekje aan het toilet onze handen. Maar voor veel mensen was dit ook direct het enige moment waarop ze dit deden. Of dit ook echt goed gebeurde, op zo’n manier dat alle virussen en bacteriën het niet overleefde, daar was niemand echt mee bezig. Sterker nog, de meeste mensen wisten helemaal niet hoe ze dit zouden moeten doen.

Daar is de afgelopen tijd behoorlijk wat verandering in gekomen. We weten inmiddels allemaal dat virussen zich maar wat graag van de ene naar de andere persoon verspreiden. En ook al vindt een groot deel van deze verspreiding via de lucht plaats, een goede hygiëne van de handen is ook van groot belang om de verspreiding tegen te gaan.

Dit is uiteraard iets dat niet alleen op de werkvloer speelt, maar overal waar mensen komen. Binnenshuis worden handen steeds grondiger, vaker en effectiever gewassen. Niet alleen na een bezoekje aan het toilet, maar ook wanneer er contact is geweest met andere mensen of voorwerpen die door andere mensen worden gebruikt. Ook op de werkvloer moet dit worden voortgezet.

Wat kleine aanpassingen
Om ervoor te zorgen dat mensen op alle momenten dat dit nodig is hun handen kunnen reinigen, zijn vaak wat kleine aanpassingen op de werkvloer nodig. In de meeste bedrijven kunnen de handen alleen worden gewassen in de toiletruimte. Het is, zeker in grotere bedrijven, natuurlijk ongewenst dat iedereen hier zeer regelmatig naar binnen moet lopen. Daarom is het goed om ook op andere plekken dispensers met middelen om de handen te wassen aan te brengen. Een extra fonteintje zo hier en daar is handig, maar er kan ook worden gewerkt met handreinigers die zonder water kunnen worden gebruikt. Zorg daarnaast voor voldoende schoonmaakmaterialen, zodat medewerkers tussen de schoonmaakbeurten door ook hun eigen werkplek schoon kunnen maken en houden. Maak hier duidelijke regels over, er zorg ervoor dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor zijn eigen plek. Alleen op die manier kan er overal binnen het bedrijf veilig en hygiënisch worden gewerkt.

, , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.