Evenementen, Sport & bewegen

Backroads, gravelride over de Utrechtse heuvelrug

7 feb , 2019  

Gravelracen is ‘in’ en dus schieten de gravel ritten als paddestoelen uit de grond. Zo ook de eerste editie van Backroads over de Utrechtse heuvelrug. Backroads is een nieuw evenement en een ode aan de legendarische voorjaarsklassiekers Tro Bro Leon in het barre Bretagne, Paris-Roubaix of de Hel van het Noorden in Frankrijk en natuurlijk de weergaloze Strade Bianche van Toscane. Deze klassiekers worden gereden over achteraf gelegen weggetjes. ‘Backroads’ die de doorgaande wegen met elkaar verbinden en vaak een onverwacht perspectief bieden. Een mix van asfalt wegen en onverharde stroken van zand, klinkers en grind.

De stroken
Ook Backroads heeft haar eigen unieke stroken, over boerenland-weggetjes en door het bos van Amerongen. Iedere onverharde strook heeft een naam, zoals Zwetselaarsepad of Slagsteeg. We hebben ook een aantal onverharde steile segmenten in de route opgenomen, zoals de finale strook Prinseveld, die eindigt op de Amerongse berg. Samen vormen deze stroken de schitterende back ‘groads’ van de Utrechtse Heuvelrug. Het zijn er veel, en wij selecteerden de vijfentwintig mooiste. We tellen ze af, we starten met strook 25 en eindigen met strook 1.

Het materiaal
Een gravelracer of racefiets met 28mm banden is voor de route van Backroads ideaal. Maar het blijft een heikel punt welke fiets het beste zal presteren. Daarom hebben we de route voorgereden met een divers clubje fietsers en fietsen: van een carbon race frame met 25mm banden tot een off road adventure fiets met flinke MTB banden. Het woord is aan onze test rijders.

Backroads begint en eindigt bij fietscafé de Proloog, onderaan de Amerongse Berg. De complete Backroads route is een stevige ronde van 120 km met ruim 25 onverharde stroken (30 km). Je kunt ook kiezen voor een kortere afstand van 95 of 70 kilometer.
Na afloop verzamelen we bij de Proloog en proosten we op een mooie dag op de fiets. Dat doen we met dikke Vlaamse frieten in de linker hand, een fris biertje in de andere en live muziek op de achtergrond.

Meer weten en inschrijven, klik hier >

, , , , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.