Evenementen, Sport & bewegen

Urban World Championships

29 nov , 2017  

Afgelopen weekend werd voor het eerst in de geschiedenis de UCI Urban Wereldkampioenschapp georganiseerd in het Chinese Chengdu. Met de toevoeging van BMX Freestyle aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo heeft de UCI dit nieuwe kampioenschap in het leven geroepen. Onder deze ‘urban sporten’ vallen BMX Freestyle, Mountainbike Trail en Mountainbike Eliminator. Ook Nederlandse urban talents waren vertegenwoordigd.

Mountainbike Trail
Rick Koekoek verliet na de halve finale het Mountainbike Trail 20” toernooi als 9e met 600 punten. Door materiaal problemen is dit voor het eerst sinds 2007 dat Koekoek de finale mist. “De eerste ronde voelde ik me heel goed. Maar wat gebeurde er, mijn schijfrem achter brak, wat nog nooit gebeurd is en dat kostte mij zo veel punten.” In dit nieuwe format waren de scores zo close dat Koekoek het gat niet meer kon dichten. Het nieuwe wedstrijd format was wennen voor alle deelnemers. Waar voorheen nog punten werden gegeven voor iedere fout, werden er in dit format punten gegeven voor het foutloos uitvoeren van de proeven. “Er had zo veel meer in gezeten, en het ligt niet aan het niveau, dus het was wel echt heel erg balen om niet naar de finale te gaan”

BMX Freestyle
De Nederlandse BMX Freestyle mannen kwamen helaas niet verder dan de kwalificaties op de vrijdag. Daniel Wedemeijer was de beste rijder bij de Elite en werd 32e met 61.60 punten. “Het is al een hele beleving op zich. Dit is niet mijn beste resultaat, maar ik moet erbij zeggen dat het nu einde jaar is en ik al aardig op ben.” Wedemeijer die al meerdere winters niet kon trainen door blessures kijkt uit naar komend seizoen. Tom van den Bogaard, Levi Weidmann en Stuart Gibson vinden we verder naar achteren in de uitslag.

Bij de vrouwen bereikte Shanice Silva Cruz de Elite finale. De nummer vijf in de FISE Tour plaatste zich als negende voor de finale op zondag waar zij met 72.10 punten de zevende plaats veroverde. “Het was bloedspannend en wel zwaar met de condities van China. Al met al liet ik me niet van de wijs brengen en kon ik zo tijdens de kwalificatie de top 12 en uiteindelijk de finale bereiken.” Silva Cruz wilde de finale op safe beginnen: “De eerste run heb ik op safe gedaan. Daarna kon ik de tweede run all-in gaan.” Maar daar laat de Rotterdamse het niet bij. “Het is netjes voor dit jaar, maar ik ben nu gebrand om de top 3 voor volgende jaar te halen.”

Positief over eerste WK
Teammanager Lise-Lotte van Brunnersum kijkt positief terug op de eerste UCI Urban World Championships. “Twee weken een cultuurschok gehad, maar dat was het meer dan waard.” Lise-Lotte was bij alle wedstrijden aanwezig en trad zo op als vertrouwd gezicht voor de Nederlandse deelnemers. “Ik kreeg de indruk dat de meeste dit fijn vonden, wetende dat er in ieder geval iemand naast de baan staat die dezelfde taal spreekt.”

Bron: KNWU.nl

, , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.