Sport & bewegen

Wat is de regelgeving rondom het schieten met een luchtbuks?

23 mrt , 2022  

Als je houdt van een beetje spanning, kun je overwegen een luchtbuks aan te schaffen. Dit is namelijk een legale manier om ook in Nederland aan schietsport te kunnen doen. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de regelgeving rondom het schieten met een luchtbuks. Zodat je weet hoe je verantwoord op schietavontuur kunt gaan!

  1. Leeftijdsgrens

Iedereen vanaf de leeftijd van 18 jaar kan in Nederland een luchtbuks kopen. Er zijn in Nederland geen regels verbonden aan de kracht of het kaliber van de luchtbuks. Wel is het verplicht om je te identificeren bij de aanschaf van een luchtbuks. Er geldt bovendien een registratieplicht in het register van de handelaar.

  1. Uiterlijk

Vuurwapens zijn in Nederland verboden. Dit betekent dat een luchtbuks géén gelijkenissen mag vertonen met een bestaand vuurwapen. Indien dit wel het geval is, ben je strafbaar. Er dient dus altijd een duidelijk onderscheid te zijn tussen een luchtbuks en een vuurwapen.

  1. Schietterrein

Je mag een luchtbuks gebruiken op een terrein dat niet voor publiek toegankelijk is. Oftewel: enkel op privéterrein, niet op openbare locaties. Je kunt een luchtbuks dus wel gebruiken op een schietbaan, in je eigen tuin of op je eigen erf, maar niet in het bos. Bij voorkeur schiet je uit het zicht van de openbare weg, maar dit is niet verplicht.

  1. Schietdoelen

Het is verboden om op levende doelen te schieten. Dit betekent dat je geen dieren (of mensen) mag neerschieten. Tevens mag je niet op doelen schieten die publiekelijk toegankelijk zijn. Online kun je allerlei schietdoelen aanschaffen om op te schieten.

  1. Vervoer

Het vervoer van de luchtbuks moet aan strenge eisen voldoen. De luchtbuks moet zodanig verpakt zijn dat hij niet zichtbaar is tijdens het vervoer en geenszins onmiddellijk gebruikt kan worden. Dit wil zeggen dat de luchtbuks ongeladen en in een koffer vervoerd dient te worden. Een geladen luchtbuks vervoeren of een luchtbuks vervoeren zonder koffer is bij wet verboden.

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.