Gezondheid, Lifestyle, Thee

Groene thee

19 mrt , 2019  

Groene thee wint steeds meer aan populariteit. De drank wordt niet alleen in grote mate geconsumeerd, er wordt ook volop over gepraat én geschreven. Hartstikke leuk, maar lang niet alle informatie klopt. Om het overzicht te bewaren zet Simon Lévelt de belangrijkste feiten voor jou op een rij!

Camellia sinensis
Iedere thee heeft dezelfde plantensoort als basis: de Camellia sinensis. Het is dus niet de plant maar de verwerking van het theeblad wat de theesoort bepaalt. Na het plukken worden de theebladeren verflenst. Tijdens dit proces verliezen de bladeren hun vocht en verwelken ze. Vrijwel direct daarna worden de bladeren verhit. Op deze manier vindt er geen oxidatie plaats en behoudt de thee haar groene kleur. Door de theebladeren op verschillende manieren te rollen en te drogen ontstaan er verschillende soorten groene thee.

Iedere thee heeft zijn eigen zetadvies. Kijk daarom altijd op de verpakking of vraag in de winkel wat ze je adviseren. Eén tip kunnen we je vast meegeven; deze thee kun je beter niet met kokend water zetten. Dat levert een bittere smaak op. Voor de meeste groene thee is een watertemperatuur tussen de 70-85 °C voldoende. Verder is het ook een kwestie van smaak. Varieer in temperatuur, trektijd en hoeveelheid thee en kijk vooral wat jij lekker vindt.

Theïne
In tegenstelling tot wat veel mensen denken bevat groene thee wel degelijk theïne. Theïne heeft dezelfde stimulerende werking als cafeïne. Liever geen theïne? Bij Simon Lévelt vind je een ruim aanbod aan theïnevrije thee.

Gezondheid
Of je nu groene of zwarte thee drinkt, voor je gezondheid maakt dat weinig uit. Het verschil zit hem in het oxidatieproces. Zwarte thee is volledig geoxideerd en groene thee niet of nauwelijks. Volgens het Voedingscentrum heeft deze oxidatie weliswaar invloed op de kleur en smaak van de thee maar niet op de gezondheidseffecten ervan.

In de media worden de positieve eigenschappen van groene thee breed uitgelicht. Zo zou groene thee helpen bij het afvallen, zou het een cholesterolverlagende werking hebben en zou het volgens sommigen zelfs een remedie tegen kunnen kanker zijn. Het merendeel van de gezondheidsclaims is echter niet bewezen.

Meer weten? Kijk op https://www.simonlevelt.nl/blog/groene-thee/

 

 

 

, , , , ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.