Gezondheid, Thee

Verband tussen thee drinken en botten breken

16 okt , 2015  

Vrouwen die dagelijks minstens drie koppen zwarte thee drinken, lijken op latere leeftijd minder kans te hebben op botbreuken. Dat heeft mogelijk iets te maken met een antioxidant die de thee bevat.
Dat blijkt uit een studie van de University of Western Australia. De onderzoekers analyseerden gegevens over 1.188 Australische vrouwen van gemiddeld 75 jaar.

De deelnemers vulden vragenlijsten in over hun eet- en drinkgewoontes. Op basis daarvan werden ze in drie groepen ingedeeld: maximaal één kopje thee per week, één tot drie koppen per dag en minstens drie kopjes per dag.

Tijdens de onderzoeksperiode van ongeveer tien jaar, werden 288 vrouwen een keer in het ziekenhuis opgenomen vanwege osteoporosegerelateerde breuken. Degenen die minstens drie kopjes zwarte thee per dag dronken, bleken 34 procent minder risico te hebben op een ernstige breuk die te maken heeft met osteoporose.

Bovendien hadden zij 42 procent minder risico op een heupfractuur vergeleken bij leeftijdgenoten die zelden thee dronken.

Geen sterke botten
Hoewel deze studie een verband laat zien tussen zwarte thee en een lager risico op botbreuken, bewijst het onderzoek niet dat je van thee sterke botten krijgt. Mogelijk heeft thee wel een gunstig effect op de botstructuur, omdat het rijk is aan flavonoïden. Wat deze antioxidant precies doet, is echter ook nog niet duidelijk.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Bone and Mineral Research.

Bron: Nu.nl

, ,Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.